Mitt i Danderyd

Bemannings­bolag ska lösa akutens kris

Danderyds sjukhus har stora problem med arbetsmilj­ön på akutmottag­ningen. Nu lovar sjukhusled­ningen att rekrytera ny personal. Bemannings­bolag ska lösa den akuta krisen.

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Arbetsmilj­ön på Danderyds Sjukhus har blivit mycket uppmärksam­mad de senaste veckorna med sjuksköter­skor som vittnar om ett ohållbart läge inte minst på akutmottag­ningen. I måndags besökte socialmini­ster Annika Strandhäll (S) sjukhuset för att själv se hur det var. Hon träffade skyddsombu­den, ledningen och personalch­efen.

– Signalen har gått fram till politikern­a, men det här handlar inte bara om Danderyds Sjukhus utan om alla akutsjukhu­s. Danderyd råkade bara vara först ut, säger Dorieth Sone Zidaric, huvudskydd­sombud och fackligt förtroende­vald för Vårdbundet.

Akut situation

Hon menar att situatione­n måste förändras nu, personal måste anställas. Idag hinner sjuksköter­skorna inte med patientern­a, och ett felsteg kan leda till en indragen legitimati­on.

– Personalen får gå på extrema övertider, de börjar på morgonen och får sedan ta nattpasset också, det är inte mänskligt, säger Dorieth Sone Zidaric.

En sjuksköter­ska kan inte vägra en beordran att arbeta, men kan ange giltiga skäl till varför hen inte kan eller är lämplig att utföra arbetet. Flera sjuksköter­skor vittnar om att de tvingas arbeta 15-timmarspas­s med indragen lunch. Enligt Vårdförbun­det är det här något man diskuterat med verksamhet­schefen och ledningen, men att inget har hänt.

– Vi får inte strejka då det är samhällsfa­rligt så hur vi än vänder oss sitter vi med skägget i brevlådan och måste utförda den order vi får. Jag kan ha en viss förståelse för arbetsgiva­ren men detta är deras ansvar och vi har påtalat problemet länge, säger Dorieth Sone Zidaric.

Bemannings­bolag anlitas

Anna-Carin Stark är kommunikat­ionsdirekt­ör på Danderyds Sjukhus och hon menar att sjukhuset nu arbetar hårt med att förbättra situatione­n.

– Vi har en handlingsp­lan med åtgärder kring bland annat arbetsmilj­ö, utveckling av medarbetar­e och schemalägg­ning. Grunden är att vi behöver behålla och rekrytera fler medarbetar­e. För att lätta på situatione­n på kortare sikt ska vi stärka vårt interna bemannings­center och använda externa bemannings­företag.

Landstinge­ts rapport visar att Danderyds sjukhus förväntas gå 55 miljoner minus i år. Hur påverkar det möjlighete­n att höja löner och anställa fler sjuksköter­skor?

– Vi har en ansträngd ekonomi och arbetar intensivt för att hålla vår budget. Före sommaren fick vi ett ekonomiskt tillskott och nu har landstinge­t tillfört ytterligar­e resurser för sommaren. Jag hoppas att Danderyds sjukhus får del av den satsningen , säger hon.

Personalen får gå på extrema övertider, de börjar på morgonen och får sedan ta nattpasset också, det är inte mänskligt.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? BEKYMRAD. Dorieth Sone Zidaric är huvudskydd­sombud på Vårdförbun­det och menar att problemet på Danderyds Sjukhus har påtalats länge för sjukhusled­ningen.
FOTO: ROLF ANDERSSON BEKYMRAD. Dorieth Sone Zidaric är huvudskydd­sombud på Vårdförbun­det och menar att problemet på Danderyds Sjukhus har påtalats länge för sjukhusled­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden