Mitt i Danderyd

KD tvingas ta ner affischer efter att Busch Thor klagat

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Kristdemok­raterna i Danderyd har fått plocka ner sina valaffisch­er med budskapet ”Migranttak!” efter kritik från den egna partiledni­ngen. Men Håkan Johanson, KD Danderyd, ångrar ingenting. ”Vi tar ner dem för att inte skada Ebba”, säger han. Det var under onsdagen som flera av Kristdemok­raternas valaffisch­er plockades ned runt om i Danderyd. Anledninge­n var en av skyltarna som hade en bild med partiets förste viceordför­ande i Danderyd, Joachim Gahm, samt texten ”Det räcker nu! Migranttak!”. Affischen har fått partiet i länet att reagera, och till DN Stockholm säger ordförande i länet Maria Fälth att valaffisch­en inte överensstä­mmer med partiets politik i migrations­frågan.

Står fast vid ordvalet

Men enligt Håkan Johanson, partiavdel­ningsordfö­rande för KD i Danderyd, står man fast vid uttrycket. Han menar att budskapet gällde för Danderyds kommun och inte riket i helhet, och att man trodde att folk skulle förstå det.

– Danderyd är en av det mest tätbebyggd­a kommunerna och det blir fel att ta in fler flyktingar då vi inte har några nya tomter att bygga på. När vi skulle sammanfatt­a det här blev det just ordet ” migranttak”, men vi glömde att förtydliga att det gäller för Danderyd, säger Håkan Johanson.

”Budskapet gick fram”

När kritiken kom föreslog KD Danderyd att klisterlap­par med ”i Danderyd” skulle sättas upp för att förtydliga att det gällde just i kommunen, något som avvisades. Nu har man valt att ta ned affischern­a för att inte skada Ebba Busch Thor och partiet på riksnivå. Men enligt Håkan Johanson har budskapet trots detta ändå gått fram, och han säger att det här förslaget var ett av de mest gillade inläggen på deras Facebooksi­da.

– Vi anser att ta emot 50 personer per år räcker för oss. Det här är en storm i ett vattenglas, säger Håkan Johanson.

Vi tar ner dem för att inte skada Ebba.

 ?? FOTO: MIKAEL SUNDMARK ?? VALET. Håkan Johanson (KD) tror att partiets budskap gick fram i Danderyd och beskriver händelsen som ”en storm i ett vattenglas”.
FOTO: MIKAEL SUNDMARK VALET. Håkan Johanson (KD) tror att partiets budskap gick fram i Danderyd och beskriver händelsen som ”en storm i ett vattenglas”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden