Mitt i Danderyd

Elever på Marina Läroverket får pris för stor hjälteinsa­ts

- Helle Kikerpuu

I mars skrev vi om när en man räddades ur isen tack vare ett snabbt agerande av två elever på Marina Läroverket. Nu får de pris för sin insats.

Den 26 mars i år gick en man ut på isen vid Stocksunds hamn, isen brast och mannen gick igenom. Det hade kunnat gå riktigt illa om det inte vore för det snabba agerandet av Marina Läroverket­s elever Stella Watkins och Tor Fåhraeus. I mars berättade de för oss om händelsefö­rloppet:

– Jag tittade och tänkte att det var lite dumt att han var ute på isen som var så tunn, det var ju till och med rinnande vatten precis utanför hamnen, säger Ste l l a . Just som de tittar ut genom fönstret och iakttar mannen försvinner han genom isen.

– Det gick snabbt. Vi såg honom bara försvinna, säger Tor.

Stella knappade direkt in 112. Samtidigt sprang Tor bort och ropade till lärarna Erik Ivarsson, Marcus Gunnari och Thomas Billow, som var i hamnen och fixade med båtarna, att en man gått igenom isen. På så vis räddades mannen ur vattnet på bara 15 minuter.

Nu vill Danderyds kommun uppmärksam­ma Stella och Tors insats genom att ge dem en utmärkelse för rådigt ingripande.

– Det känns väldigt roligt att få belöna det här ingripande­t där två unga människor handlat med gott mod och förstånd. I en tid när vi läser om så många tråkiga händelser och att otrygghete­n ökar känns det extra roligt att få lyfta fram en av alla de situatione­r där människor handlar medmänskli­gt och rådigt. Något som i det här fallet innebar att en allvarlig situation fick ett lyckligt slut, skriver Hanna Bocander, ordförande i BRÅ, i ett pressmedde­lande.

Prisutdeln­ingen är tisdag 28 augusti och prissumman är 3 000 kronor.

 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? HJÄLTAR. Tillsamman­s med lärarna på Marina Läroverket kunde eleverna Stella Watkins och Tor Fåhraeus snabba agerande rädda mannen ur isen på bara 15 minuter.
FOTO: HELLE KIKERPUU HJÄLTAR. Tillsamman­s med lärarna på Marina Läroverket kunde eleverna Stella Watkins och Tor Fåhraeus snabba agerande rädda mannen ur isen på bara 15 minuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden