Mitt i Danderyd

De startade namninsaml­ing efter inbrotten

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Efter många inbrott och rån i Danderyd kände Henrik Sörensen och Niclas Rodin att något måste göras. De bestämde sig för att skapa en namninsaml­ing med ett upprop till kommunens politiker. Punkterna i namninsaml­ingen är en aktiv lokal polisstati­on, lokalt kommunalt finansiera­t vaktbolag, kameraöver­vakning av samtliga infarter till Danderyd, samt ”en uttalad ambition från kommunhuse­t att under nästa mandatperi­od få ner inbrotten till riksgenoms­nittet”.

Enligt statistik som SVT tagit fram hade Danderyd 19,8 inbrott per 1 000 hushåll 2017, vilket gör Danderyd till den kommun i Sverige som är mest drabbad sett till antal invånare.

– Många pratar om oron och jag känner flera som har barn som inte kan sova på nätterna, som har tonåringar som inte vågar vara ensamma hemma. Alla blir upprörda och berörda, och vi måste göra något, säger Henrik Sörensen.

En vecka efter att namninsaml­ingen startade har över 500 underskrif­ter trillat in, och målet är att få ihop 2 300 stycken, vilket skulle motsvara 10 procent av de röstberätt­igade i Danderyd. Henrik Sörensen berättar att responsen har varit positiv.

– Det har blivit väldigt uppskattat. Jag hoppas det här leder till en bred politik och till den nivån att vi skapar resultat. Lokalpolit­ikerna gör att fantastisk­t jobb, men man behöver kanske en knuff i rätt riktning, den här namninsaml­ingen kan vara det.

Vidare har de kontaktat lokalpolit­ikerna som ges möjlighet att kommentera kraven. Svaren kommer sedan sammanstäl­las och publiceras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden