Mitt i Danderyd

Omtalad älgko jagade joggare

- Maria Svensson 073 982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

Nu är älgkon tillbaka vid Arningeled­en. Och hon har två kalvar med sig! Niclas Loom fångade älgfamilje­n på film – bara ett stenkast från en joggare! Det var när Niclas Loom för en vecka sedan kom åkandes med bilen mellan Arningeled­en och Byle allé-rondellen som han fick syn på något som gjorde honom förvånad. Bredvid vägen stod nämligen en älgko med två kalvar och betade.

– Jag har aldrig sett detta tidigare, de stod precis bredvid vägen. Flera bilar körde sakta för att titta på dem, säger han.

Sprang efter en joggare

Eftersom han arbetar med drönare bestämde han sig snabbt för att följa efter älgarna in i skogen och det var då han fick syn på att de var på väg mot en joggare som befann sig i spåret.

– Då kände jag att jag blev rädd, man vet ju att älgarna kan attackera, speciellt när de har kalvar med sig, säger han. Var uppmärksam Enligt Täbys viltvårdar­e Jan Ledberg ska man vara uppmärksam när man befin- ner sig i skogarna under perioden när kalvarna är små.

– Man måste respektera och visa hänsyn till de vilda djuren, i grunden är handlar det ju om att de vill skydda sin ungar, säger han.

”Håll hundarna kopplade”

Älgkon på filmen har han sett både i år och förra året och enligt rapporter ska det finnas älg i Stolpaskog­en och vid Arningeled­en.

– Det viktigaste är att de som har hund håller sina hundar kopplade, säger Jan Ledberg.

Som tur var så kom ingen till skada den här gången då älgkon vände innan hon hann fram till joggaren.

– Jag följde ju efter älgen en bit men sen tror jag att när hon såg joggaren så blev hon rädd. Och det var ju tur att ingen skadade sig, säger Niclas Loom.

Det viktigaste är att de som har hund håller sina hundar kopplade

 ??  ?? BESÖK. Här fångar Niclas Loom en älgko med hennes två kalvar.
BESÖK. Här fångar Niclas Loom en älgko med hennes två kalvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden