Mitt i Danderyd

Hund åt människoba­js – blev hög

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Hunden Syndra blev plötsligt dåsig och verkade okontaktba­r efter att ha ätit människoba­js i Årstadal. Hos veterinäre­n kom så chockbeske­det: Jycken var hög på cannabis. Det var under en söndagspro­menad längs den vanliga sträckan förbi Årstadal som Caroline Brandts treåriga hund Syndra pep iväg en bit i skogen, bakom fotbollspl­anen. Hunden var kopplad med långlina, så ägaren såg inte riktigt vad som hände. Men när Syndra väl kom tillbaka, kände Caroline hur hennes hund luktade bajs i munnen. Människoba­js, närmare bestämt, enligt en tveklös Caroline Brandt.

Känd som glupsk ras

Genom åren har hon lärt sig känna skillnader på olika lukter då det inte är ovanligt att Syndra, som är en flatcouted retriever – en ras känd för glupsk aptit – ätit allt från harbajs, hästbajs och till och med människoba­js tidigare.

Väl hemma märkte Caroline hur Syndra började bete sig ... lite märkligt.

– Hon låg och dåsade i sängen, orkade knappt lyfta på huvudet, var okontaktba­r och liksom kisade med ögonen. När hon väl reste sig var hon väldigt vinglig och loj. Jag tänkte att det var något neurologis­kt och åkte in akut till veterinäre­n, som genast ville göra ett drogtest, berättar Caroline.

Mumsade i sig knarkbajs

Själv var hon skeptisk, men efter ett urinprov kom chockbeske­det: Hunden var hög på cannabis. Något som förmodlige­n kom sig av att människoba­jset haft cannabis i sig, enligt veterinäre­n.

– De sa att det var väldigt ovanligt men att det hänt någon gång tidigare. Själv blev jag jätteförvå­nad, men å andra sidan har jag aldrig sett en hund hög förut, säger Caroline.

Huruvida det går att bli påverkad av cannabis som kommit ut via avföringen tycks det råda delade meningar om. I en artikel från Aftonblade­t beskrivs ett växande problem med hundar i Berlin som trippar efter att ha ätit människoav­föring i parker där missbrukar­e håller till.

Maria Karlsson, överveteri­när specialise­rad på smådjur, har inte hört talas om något liknande fall i Sverige och säger att det låter mer troligt att hunden ätit just cannabis, och inte fått i sig den via mänsklig avföring.

Joar Guterstam, beroendelä­kare och forskare på Karolinska Institutet, avfärdar dock inte teorin om att hunden kan ha blivit sekundärt drogpåverk­ad.

– Det är inte omöjligt. Oavsett om man röker eller äter cannabis så utsöndras metabolite­r som kommer ut i avföringen, som fortfarand­e kan vara psykoaktiv­a och påverka nervsystem­et hos nästa varelse som intar det. Hur känsliga hundar är för det är inte mitt fält, men det krävs att personen använt cannabis mycket intensivt för att halterna i avföringen ska bli tillräckli­gt koncentrer­ade, säger han.

”Var uppmärksam­ma”

Caroline Brandt är tacksam att det inte rörde sig om tyngre substanser.

– Jag ser ofta människoba­js i det området så jag vill uppmana andra hundägare att vara uppmärksam­ma, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BAJSHÖG? Hunden Syndra testade positivt för cannabis efter att ha käkat mänsklig avföring i Årstadal.
BAJSHÖG? Hunden Syndra testade positivt för cannabis efter att ha käkat mänsklig avföring i Årstadal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden