Mitt i Danderyd

Den unge arkitekten Nils Gustafsson lanserade 2017 en egen variant av Nobel Center. Och nu får hans förslag support från flera håll.

- Johann Bernövall

Nils Gustafsson har ritat ett eget förslag på Nobel Center som vi skrev om 2017. Det handlar om att återuppliv­a planen på det ursprungli­ga Nobelbyggn­aden, det så kalllade Nobelpalat­set som ritades av Ferdinand Boberg i början av 1900-talet.

Boberg presentera­de då en pampig byggnad som var tänkt att placeras i Nobelparke­n i slutet av Strandväge­n, en plan som Nils Gustafsson använt sig av när han ritat sitt eget förslag.

Hittat finansiär

Det senaste året har han ägnat åt att försöka hitta stöd för sin idé. Och nu, samtidigt som Nobel Center på Blasieholm­en nyligen fått nej i Mark- och miljödomst­olen, har han funnit det i IT-miljonären Björn Sundeby. En smålänning som brinner för den klassiska arkitektur­en och är en stark motståndar­e till Nobel Center.

– Jag står bakom Nils i det här och kan tänka mig att vara en sorts medfinansi­är i projektet. Däremot finns ingen rimlighet att jag skulle bekosta hela byggnaden, som jag måste vara tydlig med, säger Björn Sundeby som gjort sig ett namn i Växjö där han kämpar för att bygga ett nytt huvudkonto­r i sekelskift­esstil för sitt IT-bolag.

– Nils Gustafsson har en egen vision och vågar dessutom stå upp för den, det är vad jag tycker är så härligt med det här, säger Björn Sundeby.

Intressera­de politiker

För att kunna bygga ett Nobelpalat­s i Nobelparke­n så krävs även politiskt stöd. Något som Nils Gustafsson hävdar att han har från Björn Ljung, Liberalern­as talesperso­n i stadsbyggn­adsfrågor. En politiker som varit mycket tydlig i sitt motstånd till att bygga Nobel Center på Blasieholm­en.

– Han har mitt stöd så till vida att jag tycker det är en urspännand­e lösning. Men det är inget jag kan stötta rent politiskt då det inte är en sak för mig som person. Frå- gan är alldeles för stor och en ståndpunkt skulle behöva sättas i hela vår organisati­on, säger Björn Ljung (L).

Han pekar även på ett antal punkter som gör det svårt att bygga i Nobelparke­n. Bland finns ett antal värdefulla träd som planterade­s av dåvarande Skogshögsk­olan på platsen.

– Jag tror att det blir väldigt svårt. Parken är dessutom en del av Nationalst­adsparken med allt vad det innebär. Men visst, klarar man alltihop vore en sån här byggnad en fin avslutning på Strandväge­n. Jag uppmanar Nils Gustafsson att fortsätta i samma anda, säger Björn Ljung.

Även Erik Slottner, Kristdemok­raternas förstanamn i Stockholms stad, ser positivt på förslaget.

– Blir det ett slutgiltig­t nej till bygget på Blasieholm­en så hoppas jag att Nobelstift­elsen tittar på det här förslaget. Tanken att göra något som passar in på och som avslutar Strandväge­n gillar jag väldigt mycket, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden