Mitt i Danderyd

Därför rasade M

MODERATFIA­SKO. Sämsta resultatet på 45 år

- Lotten Engbom Ella Söderberg

Det är en lugn tisdagsför­middag på Eneby torg. Här har Moderatern­a sitt allra svagaste väljarstöd i kommunvale­t. 18 procent röstade på Moderatern­a i det valdistrik­t som heter Gamla Enebyberg, och 23 procent i Västra Enebyberg. Förra året fick Moderatern­a 35,6 respektive 34,9 procent.

I stället är det Centerpart­iet som brutit ny mark här. Partiet har stigit från 21,4 till 43,4 procent i Gamla Enebyberg och från 19,3 till 32,3 procent i Västra Enebyberg.

Enebybergs­bon Anders Magnusson är inte förvånad över Moderatern­as tapp.

– Jag hade väntat mig att de skulle tappa minst tio procent, säger han.

Han poängterar att Moderatern­a har haft en väldigt stark ställning i Danderyd.

– De har mer eller mindre varit förknippad­e med Danderydsa­ndan, säger han.

Vill bevara villastade­n

Men anledninge­n till att Moderatern­a tappade procent här anser han sig ha en förklaring till.

– Det var ju en våldsam debatt om Eneby torg. Det strider mot vad Danderyds kommun står för, villabebyg­gelsen, säger Anders Magnusson.

– Moderatern­a styrde och ställde. Enebybergs­borna får Jag blev ledsen och väldigt överraskad. Jag tror att SD lockade många väljare. Moderatern­a ger mig trygghet, Danderyd är en sådan välskött kommun. nog ta på sig skulden att ha talat om ”att så där gör man inte”. Enebybergs­borna Karl-Hugo och Birgitta Eriksson tror att Centerns framgång handlar om det ramaskri som enligt dem uppstod med byggplaner­na i området.

– Centerpart­iet är emot de här stolstilad­e byggplaner­na. De har kört hårt med att bevara Danderyd som villastad, och det är väl det som många är rädda ska byggas bort, säger Karl-Hugo Eriksson.

En anonym person påpe- kar att Enebybergs­bor känt sig bortpriori­terada.

– Vad jag har hört prioritera­r Moderatern­a andra områden som Stocksund och Djursholm. Vi känner oss åsidosatta i Enebyberg, säger han.

Ännu starka i Djursholm

Vi beger oss till Djursholms torg där valdistrik­ten Norra Djursholm och Mellersta Djursholm ligger. Här är väljarna fortfarand­e trogna Moderatern­a, med ett valresulta­t på 41,5 respektive 39,9 procent av rösterna.

Britta Kinch har bott i Djursholm sedan 70 år tillbaka och tycker det är tråkigt att Moderatern­a tappade så mycket i kommunvale­t.

– Jag blev ledsen och väldigt överraskad. Jag tror att SD lockade många väljare. Moderatern­a ger mig trygghet, Danderyd är en sådan välskött kommun, säger Britta Kinch.

Olle Reichenber­g ( M), kommunstyr­elsens ordförande, är självkriti­sk och menar att de kunnat sköta dialogen mycket bättre.

– Inte minst när det gäller några av våra byggprojek­t, det är en viktig lärdom för mig och för andra. Det är något vi kommer jobba hårt med att förbättra, säger han.

 ??  ?? INTE FÖRVÅNAD. Anders Magnusson är inte förvånad att Moderatern­a tappade procent i kommunen.
INTE FÖRVÅNAD. Anders Magnusson är inte förvånad att Moderatern­a tappade procent i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden