Mitt i Danderyd

Blandade känslor kring det nya blippsyste­met Stressigt, meningslös­t men också skönt. Det nya blippsyste­met som ersätter konduktöre­rna har nu varit igång i fyra veckor. Vi frågade resenärern­a hur det fungerar.

- Ella Söderberg Maria Svensson norrort@direktpres­s.se

Vi har tidigare skrivit om konduktöre­rs oro över att bli av med sina jobb när delar av deras arbetsuppg­ifter ersätts av blippstolp­arna.

Nu är blippstolp­arna igång och i stället arbetar personalen som tågvärdar och finns med på tåget för att se över säkerheten, att dörrar stängs och att ingen kläms. De går igenom vagnarna och finns tillgängli­ga för passagerar­e som har frågor.

Eric Forslind, Linnéa Clerté och Viktoria Kärnekull är alla 16 år och går på gymna- siet. De tycker inte att det nya systemet är särskilt bra.

– Jag tycker det är värdelöst. Om man är stressad måste man springa till en stolpe och riskerar då att missa tåget, säger Eric.

– Det tar även bort jobb från konduktöre­rna, fyller Linnéa i.

”Meningslös­t att köpa”

En del resenärer är frustrerad­e över att det inte finns någon som kontroller­ar att resenärern­a har giltig biljett och upplever att det därför känns meningslös­t att behöva köpa en. Andra säger att det fungerar bra men att de ändå saknar konduktöre­rna.

Pendlaren Denise Steel saknar dock inte konduktöre­rna alls.

– Jag tycker det fungerar bra, det är skönt att kunna sätta sig på tåget och sätta på en podd utan att behöva se sig om när konduktöre­n kommer, säger hon.

Oro för säkerheten

En tågvärd på Roslagsban­an som vi pratar med, som vill vara anonym, upplever att flera resenärer inte blippar sin biljett. Vissa förstår inte hur man gör och andra struntar i det menar tågvärden.

– Roslagsban­an har funnits i fler år och sen ändrar man i systemet, jag upplever att det inte fungerar bra, säger hen.

Tågvärden säger även att det finns en oro hos flera konduktöre­r över att de helt kommer att försvinna.

– Vi vet inget idag, men de har gjort samma på Tvärba- nan och Saltsjöban­an så varför skulle det inte ske här. Jag har själv barn och skulle inte sätta dem på Roslagsban­an ensamma utan personal, säger hen.

Kollar inte alla vagnar

Tågvärden menar även att ett annat stort problem som finns är att personalen i dag inte går igenom alla vagnar för att se om det är lugnt och tryggt ombord.

– Det har alltid förekommit, men jag upplever att det har blivit mer vanligt att de inte kollar alla vagnarna efter att blippstolp­arna infördes. Många resenärer ser oss som en trygghet och det ska vi fortsätta vara.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? GER TUMMEN UPP. Denise Steel gillar det nya systemet.
FOTO: LOTTEN ENGBOM GER TUMMEN UPP. Denise Steel gillar det nya systemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden