Mitt i Danderyd

Trasiga paltor blir ädel konst

Har du ett trasigt plagg? Då kan du få det lagat i ett av verken på Bonniers konsthalls nya utställnin­g Nymaterial­ism.

- Text: Mimmi Epstein | Foto: Sacharias Källdén

K onstnären Lee Mingwei är i Stockholm för första gången och bidrar till Bonniers konsthalls nya grupputstä­llning med sitt verk ”The mending project”. I en del av hallen med ett stort glasfönste­r ut mot Torsgatan har Mingwei skapat ett rum, med trådspolar på väggarna, dit besökare kan komma och få sina trasiga plagg eller textilier lagade. På plats finns volontärer som syr och lagar.

– Processen tar ungefär mellan tio och femton minuter. Det blir ett möte där både den som lämnar ett plagg och den som lagar det är lika viktiga. Ofta finns en vacker historia bakom plaggen, säger Lee Mingwei, och fortsätter:

– Vissa vill helst sitta tysta, andra vill prata jättemycke­t och har kanske inte ens något med sig. Allt är okej.

Han berättar att tanken är att man lämnar sitt lagade plagg i konsthalle­n under utställnin­gstiden. Lagningen blir synlig och från varje plagg dras en tråd till någon av spolarna på väggen. På det sättet växer verket kontinuerl­igt.

– Lokalborna och besökarna hjälper till att göra det meningsful­lt. Men det är inte alltid folk vill lämna kvar plagg. Om det är kallt kanske man behöver sin scarf. Och igår var det en liten flicka vars nalle behövde lagas. Den ville hon inte lämna kvar, säger Lee Mingwei. Hur kom du på idén till konstverke­t?

– Det har sin grund i den hemska händelse 9/11 2001 när två flygplan flög in i World Trade Center. Min man jobbade där då och under åtta timmar visste jag inte om han hade klarat sig eller inte. Då gick jag hem och började laga och reparera våra kläder tills min man plötsligt stod i hallen. Händelsen tog många år att processa. Verket handlar om hur vi kan gå vidare som människor och fokusera på det som är vackert, säger Lee Mingwei.

Grupputstä­llningen Nymaterial­ism som Lee Mingweis verk ingår i visas mellan 5 september och 11 november, på fredagar är det fri entré. Med utställnin­gen vill Magnus af Petersens, curator och konsthalls­chef, uppmärksam­ma den samtida konstens ökade intresse för hantverk.

– Var kommer det här nyvaknade intresset ifrån? Många får nästan all sin info från datorer och mobiler. Kanske saknar man något mer nära och taktilt, säger Magnus af Petersens och fortsätter:

– Folk intressera­r sig mer för ma- terial och att världen existerar utanför våra medvetande­n. Man kan inte behandla jorden hur som helst, det är en grön våg som går genom konsten.

Det blir ett möte där både den som lämnar ett plagg och den som lagar det är lika viktiga. Ofta finns en vacker historia bakom plaggen.

 ??  ??
 ??  ?? Flera andra konstnärer ställer också ut på temat Nymaterial­ism
Flera andra konstnärer ställer också ut på temat Nymaterial­ism
 ??  ??
 ??  ?? OCKSÅ PÅ KONSTHALLE­N.
OCKSÅ PÅ KONSTHALLE­N.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? REPARERAR. Lee Mingwei är aktuell med sitt verk ”The mending project” på Bonniers konsthalls nya grupputstä­llning. Verket går ut på att laga kläder. aLagningen blir synlig och från varje plagg dras en tråd till någon av spolarna på väggen.
REPARERAR. Lee Mingwei är aktuell med sitt verk ”The mending project” på Bonniers konsthalls nya grupputstä­llning. Verket går ut på att laga kläder. aLagningen blir synlig och från varje plagg dras en tråd till någon av spolarna på väggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden