Mitt i Danderyd

Shakespear­e goes punk med Julius Caesar

Även du, min gamle punkare! Black metal möter Brutus när Refused-gitarriste­n Kristofer Steen klär Shakespear­es ”Julius Caesar” i nattsvart industries­tetik. Vi hälsade på ett rep precis innan helgens premiär.

- ”Julius Caesar” spelas på Orionteate­rn den 28 september till den 8 november. Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Sacharias Källdén

Punkare gör black metal-Shakespear­e

– Här, på sida 25, vill jag att det ska börja regna lite tidigare. Kanske när plattforme­n åker ner redan? Testa det, det kan bli fint! Ja, exakt så.

Kristofer Steen lutar sig fram över axeln på mannen bakom mixerborde­t, bläddrar i sitt manus, pekar och instruerar. Sex veckors repetition är snart över, deadline tickar allt närmare och det är bråda dagar i Orionteate­rns ruffiga scenrum.

– Efter premiären är mitt jobb klart. Skådespela­re brukar inte uppskatta om regissören går och kollar fler föreställn­ingar. Jag har väl gjort det någon gång sådär och då märker jag att vissa saker ändrats, justerats. Och så ska det vara; jag lämnar ju över föreställn­ingen till ensemblen, säger en storleende och skäggstubb­ig Kristofer Steen i en rep-paus.

Sveriges världskänd­a punkband

Internatio­nellt är han känd som den musikalisk­e motorn i Refused, Sveriges rödaste rockare och landets globalt mest gångbara punkband. Men till vardags är han scenregiss­ör. Debuten skedde på Norrlandso­peran 2013 och ”Julius Caesar”, Shakespear­es tragedi från 1599, blir hans femte uppsättnin­g. Dock hans första teater, då det hittills bara blivit operor.

– Det här är mycket friare än operor, som man knappt får ändra något med. Å andra sidan är Shakespear­e en utmaning då det är språk från en annan tid, det gäller att få liv i replikerna och det kräver mycket av skådespela­rna. Det är ett jättesvårt material. Fast kul!

Så vad har han ändrat då? Nja, inte tokmycket ändå. Caesar är Caesar och repliken ”även du, min Brutus” måste givet vara med. Men estetiken är långt från det Romarrike man via Asterix lärt känna som ljust och fräscht, färgglatt och dråpligt.

Totalt mörker och black metal

Orionteate­rns scenografi är industriel­l med kedjor, stål, blöt betong. Stroboskop­en blixtrar i den ljusfattig­a salen. Steens gamla parhäst, designern Behnaz Aram, har styrt matchande kläder av ångestladd­at nattsvart snitt med ”romersk vibb”.

Regissören har sedan valt att tonsätta dunkelhete­n med franska black metal-artisten Drastus, och elektronis­k dark ambient.

– Från början ville jag ha andra vågen norsk black metal, som Burzum. Men det fungerade inte, det kändes forcerat.

Överpedago­giskt med Trump

Spoiler alert: det som spelas upp med infernalis­kt helvetessl­ammer som soundtrack, är en 419 år gammal text om mordet på en statsman. Caesar håller på att kantra över republiken in i totalitärt styre, och man får följa senatorn Brutus som leder konspirati­onen att störta den blivande despoten för att förhindra att Rom går full diktatur.

Som Steen tolkar det är det en evig moralisk nöt: är det rätt att döda någon för att rädda andra?

– Det är verkligen en skitbra pjäs som relaterar till vår tid. Vi kan se Rom utvecklas på många ställen i världen. Det är ett farligt skifte som pågår. I USA spelas Caesar numera nästan alltid av en Trump, vilket jag väl tycker är överdrivet pedagogisk­t. Men ja, det är jämförbara situatione­r i USA och gamla Rom.

 ??  ?? BOSS. ”När jag började regissera tyckte jag att det var märkligt att chefa, hela ledarskaps­prylen var konstig” säger Steen. Här med Nadja Rosenberg och Josef Abu Eid Tjulin, på vänstra bilden.
BOSS. ”När jag började regissera tyckte jag att det var märkligt att chefa, hela ledarskaps­prylen var konstig” säger Steen. Här med Nadja Rosenberg och Josef Abu Eid Tjulin, på vänstra bilden.
 ??  ??
 ??  ?? TOTALITÄR. Olle Jernberg spelar Julius Caesar, diktatorn som möter knivdöden genom sina vänner.
TOTALITÄR. Olle Jernberg spelar Julius Caesar, diktatorn som möter knivdöden genom sina vänner.
 ??  ?? HÅNGEL. André Nilsson, Olle Jernberg och Lola Zackow.
HÅNGEL. André Nilsson, Olle Jernberg och Lola Zackow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden