Mitt i Danderyd

Fester for 16-aringar omsatter miljoner

Insparksfe­ster som ordnas av företag ökar bland Stockholms gymnasieel­ever. Under två månader säljs över 10 000 biljetter och festerna omsätter miljoner.

- Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

BIG BUSINESS. 10 000 biljetter på två månader

Undrar du varför din 16- åring plötsligt behöver flera hundra kronor för att gå på en massa fester, i Slakthusom­rådet? Insparksfe­ster har blivit ett nytt sätt att kickstarta sin gymnasieti­d.

Festerna hålls i lokaler i Slakthusom­rådet eller Munchenbry­ggeriet och drar mellan 300 och cirka 800 ungdomar – per gång. De startade i liten skala för cirka tre år sedan och ökar nu varje år: ”Jätterolig­t, härlig stämning och en chans att träffa folk i andra klasser” är några röster från elever som tidningen pratat med.

– Vi har försökt få igång det här ganska länge, nu har det exploderat. Allt fler skolor kontaktar oss, säger Ali Taherian, vd för Skolfest Sverige AB, som de flesta elevkårer anlitar för att ordna festen.

Rekordet hittills är 1 700 personer och det var Östra Reals fest för ett par veckor sedan.

– Då fick vi hyra extra ytor i huset för att få plats med alla, men det gick bra, säger Michael Mafi från Skolfest.

Miljonintä­kt

Drygt 10 000 (!) biljetter säljs nu under september och oktober, det betyder en intäkt på runt 1,6 miljoner kronor på två månader för företaget.

– Självklart är det en bra inkomst för oss, men mycket går åt till att betala för lokaler, personal, DJ, vakter och städ, så det blir inte så mycket över, säger Ali Taherian.

Insparksfe­sterna initieras av elevkåren på skolan, som säljer biljettern­a. Varje årskurs 1-elev får köpa, förutom till sig själv, även ett antal biljetter till kompisar på andra gymnasiesk­olor. Många går alltså inte bara på sin egen skolas fest, utan även andras. Kåren lämnar över pengarna från biljettför­säljningen till företaget, som fixar resten.

Men det finns också baksidor med festerna, enligt elever som tidningen pratat med. En sak är priset. En rundringni­ng visar att eleverna betalar 160 till 250 kronor för sin biljett, beroende på skola. Då får de vara på festen 21- 02, som längst. Inget ingår. Det kostar att hänga in jackan och att köpa något alkofritt i baren. Men företaget tar bara 160 kronor, så allt däröver går till elevkåren, så att den kan ordna extra pynt på festen eller ha till framtida evenemang, enligt de tidningen pratat med. Det är alltså upp till varje kår hur dyra biljettern­a ska vara.

– Vi brukar säga att max 200 kronor är rimligt att ta för en biljett, sen börjar det bli för dyrt, säger Ali.

Nykterhet och säkerhet

En annan sak är att festerna nästan alltid är på en vardag, så man måste orka upp dagen efter. Och det kan bli opersonlig­t och för stort, tycker vissa, men man går dit för att inte hamna utanför gemenskape­n.

Såväl Skolfest som företaget som driver Slakthuset, där många fester hålls, GSR Event AB, har stort fokus på säkerhet och nykterhet.

– Det är kul att ungdomarna gillar Slakthuset! Samtidigt innebär det mycket arbete för oss, att lära dem hur man beter sig i den här miljön och att man inte får smuggla in alkohol. Har de druckit får de inte komma in, och hittar vi alkohol ringer vi föräldrarn­a, säger Makwan Goran, driftschef på Slakthuset.

Vi har försökt få igång det här ganska länge, nu har det exploderat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden