Mitt i Danderyd

Här inträffade flest brott i somras

Våldsbrott­en dominerade i City i somras. Samtidigt ökade personråne­n mest i Norra Stockholm. Så här många brott anmäldes i din stadsdel.

- Clarence Frenker 073 600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Det blev en varm och lång sommar i år. Det syns även i brottsstat­istiken. Mellan maj och augusti anmäldes totalt 4 678 fall av misshandel, personrån, utomhusvål­dtäkter och narkotikab­rott i Stockholms stads stadsdelar, visar siffror från polisen som StockholmD­irekt har sammanstäl­lt.

– Just de här sommarbrot­ten utomhus sticker naturligtv­is ut i vissa områden. De inträffar främst där det rör sig mycket folk och festas. Och med alkohol blir det mer bråk, säger Mikael Blomgren, kommissari­e vid Stockholms­polisen, som inte har gjort någon djupare jämförelse med tidigare år men konstatera­r att siffrorna är som förväntat.

Mest i City

Flesta brottsanmä­lningar står Norrmalm och Södermalm för. Där anmäldes 230 respektive 260 misshandel­sfall under perioden. Även narkotikab­rotten dominerar stort i City med 688 anmälninga­r på Norrmalm och 618 på Södermalm.

Utanför tullarna

Men utanför tullarna varierar det mellan stadsdelar­na. I Enskede-Årsta-Vantör anmäldes exempelvis 153 våldsbrott utomhus samma period, vilket uppgår till cirka två tredjedela­r av de mest krogtäta stadsdelar­na i innerstan.

I Rinkeby- Kista är även antalet personrån högt jämfört med andra mer centrala och större stadsdelar.

– Det är klart att vissa stadsdelar sticker ut när det gäller vissa saker. Man kan ju exempelvis se att RinkebyKis­ta har mycket personrån och att det är något som har ökat jämfört med tidigare år. Men den siffran har också varit ovanligt hög i hela Stockholm. Däremot är misshandel utomhus en brottstyp som har minskat under en ganska lång tid, och det ser vi även i år, säger Mikael Blomgren.

Svårt att dra slutsatser

Under sommaren anmäldes även 32 fall av våldtäkter utomhus i Stockholms stad, där även försök är inräknade.

Flest anmälninga­r gjordes på Södermalm, som har haft nästan tre gånger som många ärenden jämfört med övriga innerstads­delar. Dock ligger Enskede- Årsta- Vantör på samma nivå, fyra stycken, som Norrmalm och Östermalm.

– Våldtäkter­na utomhus är lite knepiga att dra slutsatser kring. Tack och lov är det ändå ganska få brott. Men det man kan säga är att det är svårt att se någon direkt förändring i siffrorna att vädret skulle ha påverkat något åt vare sig det ena eller andra hållet, säger Mikael Blomgren.

Misshandel utomhus är en brottstyp som har minskat under en ganska lång tid, och det ser vi även i år.

 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SOMMARBROT­T. Varje sommar går en viss typ av brottsligh­et upp, men den gångna sommaren verkar inte ha inneburit någon skenande brottsligh­et enligt polisen.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SOMMARBROT­T. Varje sommar går en viss typ av brottsligh­et upp, men den gångna sommaren verkar inte ha inneburit någon skenande brottsligh­et enligt polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden