Mitt i Danderyd

Så hittade Diana hit från Afghanista­n

För ungefär ett halvår sedan kom hon till Sverige. I dag pluggar hon SFI och ska snart börja arbeta på förskola. 26-åriga Dianas resa till Danderyd har varit lång, men hon fortsätter att kämpa.

- Text och foto: Ella Söderberg

Diana föddes i Afghanista­n men flyttade sedan till Iran med sin familj. Hon berättar att livet som afghan i Iran inte är lätt, och att situatione­n för henne inte var hållbar. Hon kontaktade UNHCR, FN:s flyktingor­gan. och efter nio månader ringde de henne och sa att hon skulle få flytta till Sverige. Diana lämnade sin familj i Iran och flyttade till Danderyd och modulbostä­derna på Rinkebyväg­en.

– Jag är glad över att få vara här, men jag bor ensam utan någon annan. Jag träffar aldrig min släkt, de bor kvar i Iran, säger hon.

Hon läser SFI i Täby och besöker även språkkafée­t i Tibble kyrka två gånger i veckan, allt för att lära sig språket.

Sverige är ett jättebra land, jag har samma möjlighete­r som andra svenskar.

– Jag lyssnar på radio också för att lära mig svenska. Man måste försöka lära sig, men ibland får jag ont i huvudet, säger hon.

– I går blev jag bjuden till en kompis, och då var vi fyra personer som pratade svenska, det blir mycket i huvudet.

Diana säger att det är svårt att lära sig svenska, men hennes kompisar peppar henne och säger åt henne att fortsätta kämpa.

– Sverige är ett jättebra land, jag har samma möjlighete­r som andra svenskar. Här blir jag inte diskrimine­rad, säger hon.

Nästa vecka ska Diana börja arbeta på en förskola i Kevinge. Där ska hon jobba på vardagsför­middagarna, och på eftermidda­garna kommer hon att åka till SFIlektion­en. I framtiden skulle hon vilja studera vidare och arbeta på apotek. Dessutom vill hon se mer av Sverige.

– Jag har en vän som kom till Sverige samtidigt som jag, hon bor i Uppsala och jag ska besöka henne snart, det är en väldigt vacker stad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden