Mitt i Danderyd

Kommunen flyttar Tobias – till Tierp

- Lotten Engbom

Lotta Rambergs bror Tobias, 31 år, har Downs syndrom, är autistisk och har grav social fobi. När Tobias behov ändrats föreslår kommunen ett nytt boende i Tierp, trots att hela hans familj bor i Vallentuna.

För 13 år sedan flyttade Lotta Rambergs bror Tobias till Bällsta serviceboe­nde. Tobias mående har blivit sämre och han har klassats om till det största vårdbehove­t.

Nytida, som driver Bällstaber­gs serviceboe­nde, har sagt upp Tobias plats och därför måste han flytta.

– De säger att han fått ändrade och större behov av vård. Men han har haft samma behov av vård, bara det att han inte fått det tillgodose­tt, säger Lotta.

”Samma personaltä­thet”

Lotta upplever att det blivit färre personal per antal brukare. Men enligt Fredrik von Malmborg, sektorchef på Nytida, stämmer det inte.

– Det har inte ändrats någonting, vi har samma personaltä­thet. Men det är behovet på form av boende som ändrats. Han bor i servicebos­tad, egen lägenhet. Kommunen har gjort bedömninge­n att pojken skulle behöva bo i gruppbosta­d, säger han.

– Jag upplever att vi, tillsamman­s med kommunen och familjen, försöker hitta de bästa lösningarn­a för honom.

I stället har kommunen föreslagit ett boende i Tierp, något som Lotta är väldigt kritisk till.

– Vi bor i Vallentuna hela familjen. Mina föräldrar är gamla, min pappa är 77 år och bör nog inte köra så långt som till Tierp. De kommer inte kunna hälsa på Tobias, och då sitter han i Tierp och har hela sin familj i Vallentuna.

– Vi är de enda Tobias har. Det är omänskligt.

Lotta har fått höra av kommunen att det inte finns någon ledig plats i någon närliggand­e kommun.

– Tycker kommunen inte att det finns något boende i någon närliggand­e kommun så att Tobias inte behöver flytta bort från allt han känner till och sin familj? Det är en katastrof.

”Är inte bra”

David Gyllenstrå­le, tf socialchef i Vallentuna, kan inte uttala sig om individäre­ndet men säger att det är brist på platser på service- och gruppbostä­der inom kommunen.

– Ibland kan det vara så att det inte finns någon intern eller extern utförare inom kommunen som har kompetens att hantera ett visst vårdbehov. Vårt första fokus är att kunden ska få sitt vårdbehov omhänderta­get, säger han.

– Vi vet hur viktigt det är med närheten till familj, men finns inte den valmöjligh­eten måste vi titta utanför kommunen. Men det är inte bra när vi behöver placera en kund långt ifrån sin familj.

Att flytta en Vallentuna­bo över elva mil från sin hemkommun, vad säger du om det?

– Då har myndighets­utövningen gjort en bedömning att det är det närmaste stället där vi hittar ett boende där den här människan får sitt behov tillgodose­tt, säger David Gyllenstrå­le och fortsätter:

– Elva mil, det är långt, det kan jag hålla med om. Men målet är att vi ska utveckla så mycket vi kan inom Vallentuna kommun, så att vi ska kunna ta hem kunder som bor utanför om de önskar det.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FAMILJEN. Lotta Ramberg, här med bröderna Tobias och Mattias Engstedt, kämpar för att Tobias ska få stanna i Vallentuna.
FOTO: PRIVAT FAMILJEN. Lotta Ramberg, här med bröderna Tobias och Mattias Engstedt, kämpar för att Tobias ska få stanna i Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden