Mitt i Danderyd

Platt fall för satsning på rökfria Stockholms­skolor Rökförbud – ändå står elever och vuxna och blossar på flertalet av Stockholms gymnasiesk­olors skolgårdar.

- Elin Jonsson

Trots insatser från länsstyrel­sen visar en rapport från miljöförva­ltningens hälsoskydd­savdelning i Stockholms stad att det finns spår av rökning på sju av tio gymnasiesk­olor i Stockholm (68 procent). Förutom att elever och vuxna rökte noterades även att fimpar och tomma cigarettpa­ket låg utspridda på och intill skolgårdar­na.

Regeringen­s vision om det rökfria Sverige 2025 faller därmed platt. I dagsläget har kommunerna endast ett tillsynsan­svar och Agneta Alderstig, från anti rök-orga- nisationen VISIR, tycker inte att kommunerna­s insatser räcker till. Rökförbuds­skyltar på skolgårdar­na skapar inte någon större skillnad, anser hon.

– Att arbeta mot rökning är lågt prioritera­t av politiker. Miljöförva­ltningar måste ihärdigt arbeta med frågan. Det finns lagstöd för att vitesförlä­gga skolor som inte lyckas uppnå rökfrihet på skolor, säger Agneta Alderstig som är förbundsor­dförande för VISIR.

Vuxen närvaro

Så för att få bukt med problemet menar Agneta Alderstig att det behövs fler vuxna i i ungdomarna­s närhet, en bättre planerad skolgård med utrymme för aktivitete­r och mer informatio­n om de negativa biverkning­ar rökning har. Inte bara de hälsomässi­ga skadorna utan även ur ett miljöpersp­ektiv.

Dagens ungdomar är miljömedve­tna så att trycka på att tobak varken är kravmärkt, rättvisemä­rkt eller ekologiskt odlad, bör enligt Agneta Alderstig få eleverna att tänka till och då röka mindre.

Susan Ottosen, presskonta­kt på utbildning­sförvaltni­ngen, meddelar att det inte finns någon samlad bild på hur arbetet för en rökfri skola ska bedrivas. Utan att det är upp till skolorna att själva bestämma hur de ska arbeta för att motverka rökning.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? RÖKFRITT. Rökning pågår – på sju av tio skolgårdar i Stockholm.
FOTO: JANNIE FLODMAN RÖKFRITT. Rökning pågår – på sju av tio skolgårdar i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden