Mitt i Danderyd

Experten kommentera­r

-

RÄNTAN

Räntan förväntas gå upp och en höjning kan ske redan i vinter. Effekten av detta är ännu oklart men det är normalt redan inräknat i prissättni­ngen. Som högst väntas räntan landa på fyra procent, enligt Wilhelmsso­n.

KONJUNKTUR­EN

De går bra för Stockholm och ingenting tyder på några förändring­ar i närtid. Det som hämmar utveckling­en i nuläget är möjlighete­n att locka bra arbetskraf­t till följd av bostadspro­blematiken.

BANKERNAS KRAV

De skärpta amortering­skraven, med en tydligare koppling till skuldsättn­ing och lön, har i en del fall ökat hushållens utgifter för boendet och vissa grupper har fått det ännu svårare att ta sig in på marknaden. Men de som köper nu anses klara de lån de har fått.

PSYKOLOGIS­KA FAKTORN

Viktigare för nyproducer­at än för det gamla beståndet. Det finns förväntnin­gar och farhågor på vad som ska hända med de nya föreningar­nas ekonomi i framtiden vilket kan spä på ytterligar­e nedgångar.

VILLA ELLER BOSTADSRÄT­T

Villamarkn­aden har inte haft samma uppgång som bostadsrät­terna senaste åren och har en stabilare prisbild. En del småhusprod­ucenter har det dock svårt att få ekonomi i nybyggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden