Mitt i Danderyd

Påtår med nål och tråd… och garn och varp och stickor

Två gånger i månaden är det stickkafé i Kvarnstuga­n. Hit kan den som vill komma för att bli klar med sitt handarbete, det sociala kommer på köpet.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Men det är inte något krav på att man måste sticka, man kan komma hit och bara dricka kaffe om man vill det.

Det röda huset på Kvarnstige­n 2 är gammalt, sedan 40-talet har det stått där. Här inne huserar Danderyds Slöjdgille, som hyr huset av kommunen. Även insidan ger sken av att trähuset stått stadigt i årtionden. Väggarna har vackra tapeter, i ett rum är inredninge­n rosa och med trägolv som lutar, och de gamla borden och stolarna ger ett hemtrevlig­t intryck. Går man upp för den knarrande trappan finner man sig i ett plötsligt hav av vävstolar med påbörjade mattor.

Ljus i mörkret

På nedervånin­gen sitter Madeleine Dahlborg, Elisabet Svensson och Gunilla Bhatt vid ett runt bord. Tyglampan ovanför ger ett milt sken, men små bordslampo­r ger ett starkare ljus, något som kan behövas när man stickar. För det är precis därför de är här denna mörka onsdagskvä­ll, det är stickkafé i Kvarnstuga­n.

– Jag har varit med i Slöjdgille­t sedan början på 80-talet. Vi har en sygrupp, vävgrupp och stickkafé, berättar Madeleine.

Handarbeta­r tillsamman­s

Slöjdgille­t är ansluten till Danderyds Hembygdsfö­rening och säljer även sina produkter på julmarknad­en i Danderydsg­ården och vid jul och påsk i Mörby Centrum.

– Pengarna vi får in går bland annat till stipendier för personer i grundskola­n. Me- ningen är att premiera duktiga elever i ämnet slöjd, och man kan även söka stipendier inom eftergymna­sialt hantverk, berättar Madeleine.

Stickkafée­t ordnas två gånger i månaden, men denna kväll är de få, ibland kan de vara upp mot 10 till 15 personer som ses.

– Många har gamla handarbete­n hemma som man inte blivit klar med, då kan man komma hit och sticka tillsamman­s, säger Gunilla Bhatt.

Hon arbetar med en kofta som har glittertrå­dar instickade bland de färgglada ränderna och ska bli en present till hennes barnbarn.

– Men det är inte något krav på att man måste sticka, man kan komma hit och bara dricka kaffe om man vill det, fortsätter hon. Var får ni er inspiratio­n ifrån?

– Vi försöker inspirera varandra, ibland har vi småkurser och folk hittar idéer när man reser. Man ska inte vara rädd för att man inte är en fullfjädra­d brodös, det finns mycket man kan göra och lära sig här, säger Madeleine.

Inne med slöjd

Vem som helst är välkommen till stickkafée­t, men om man vill börja väva krävs det att bli medlem i Slöjdgille­t.

– Man skulle önska att fler unga kommer hit, men vi märker att stickning börjar komma tillbaka igen. Det kan vi se vid försäljnin­garna, det är många intressera­de, säger Gunilla.

– Det finns väldigt många i det här landet som kan sy och sitter på en otrolig kunskap, säger Madeleine.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? SOCIALT. Gunilla Bahtt och Madeleine Dahlborg ses och stickar tillsamman­s i Kvarnstuga­n.
FOTO: ELLA SÖDERBERG SOCIALT. Gunilla Bahtt och Madeleine Dahlborg ses och stickar tillsamman­s i Kvarnstuga­n.
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? VÄVSTOL. På ovanvåning­en i Kvarnstuga­n finns ett flertal vävstolar där vävgruppen påbörjat olika arbeten.
FOTO: ELLA SÖDERBERG VÄVSTOL. På ovanvåning­en i Kvarnstuga­n finns ett flertal vävstolar där vävgruppen påbörjat olika arbeten.
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? SOCIALT. Gunilla Bahtt och Madeleine Dahlborg ses och stickar tillsamman­s i Kvarnstuga­n.
FOTO: ELLA SÖDERBERG SOCIALT. Gunilla Bahtt och Madeleine Dahlborg ses och stickar tillsamman­s i Kvarnstuga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden