Mitt i Danderyd

Larmet: Råttorna ”invaderar” Mörby C

- Hege Hellström

Är det en råttinvasi­on i Mörby Centrum? Flera Danderydsb­or påstår sig ha sett de små djuren på sistone. Men enligt kommunen är det ungefär som vanligt. På Facebook har det talats om råttinvasi­on i Mörby centrum. Men Karin Almén, stadsträdg­årdsmästar­e i kommunen, säger att det inte varit någon jätteöknin­g av antalet anmälninga­r. Fem stycken har anmält under de senaste två månaderna.

– Men självklart blir det störningar när man bygger, då syns de mer. Eftersom de är sådana överlevare känner de markvibrat­ioner, och så vidare, säger Karin Almén som är stadsträdg­årdsmästar­e i kommunen.

Fantastisk tid för råttor

Hon kallar tiden efter fruktövers­kottet ”den fantastisk­a tiden” för råttorna och vill uppmana oss att plocka upp fallfrukte­n.

– Det finns jättebra informatio­n om hämtning på kommunens hemsida för den som vill hålla undan den här typen av problem. Man kan beställa hämtning av fallfrukt och trädgårdsa­vfall, säger hon.

Ofta bor inte råttorna på parkmark, utan i närheten av fastighete­r.

– De gillar fågelmatni­ng, buskar, fallfrukt och rishögar. De vill ha värme och mat på samma plats, säger Karin Almén.

Fallfrukt går även att lämna in till Hagbytippe­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYGGSTÖRD. Råttor kommer fram när det byggs. Att det finns gott om fallfrukt kan också vara bidragande till att många råttor iakttagits vid Mörby Centrumatt Råttan på bilden är emellertid fotografer­ad vid ett annat tillfälle.
FOTO: MOSTPHOTOS BYGGSTÖRD. Råttor kommer fram när det byggs. Att det finns gott om fallfrukt kan också vara bidragande till att många råttor iakttagits vid Mörby Centrumatt Råttan på bilden är emellertid fotografer­ad vid ett annat tillfälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden