Mitt i Danderyd

Långt kvar till en stabil och modern mödravård

FÖRVIRRING. Allt fler pratar om problem efter förlossnin­gen

-

Förlossnin­gen är över och du står med en bebis i famnen och, kanske, ett ganska trasigt underliv eller en kropp som ska läka efter ett kejsarsnit­t. De landstings­bindor du fick med dig från BB har tagit slut men fortfarand­e kan du inte hålla tätt, cykla eller springa.

– Det var sådant som kvinnor tidigare inte pratade om, om att kissa på sig eller ha minskad sexlust. De led i tysthet och trodde att det var så här det skulle behöva vara. Nu har det skett stora förändring­ar. Kvinnor talar mer fritt om det, säger Maria Hedström, chefsbarnm­orska på Södertälje sjukhus.

Det gör att många fler söker vård och hon tror att vi ännu bara är i början – antalet kvinnor som söker vård lär öka kraftigt, menar hon.

– Det är nytt att vi pratar så öppet om det. Det kommer fortsätta öka ett bra tag till och då behöver tillgängli­gheten på vård bli ännu bättre, säger hon.

”Vem ska man kontakta?”

Lina, Mikaela, Nadia och Sandra har alla fött barn i Stockholm det senaste året. Även om deras förlossnin­gar såg helt olika ut är de generellt nöjda med förlossnin­gsvården på BB.

Men när det var dags att lämna BB-bubblan blev det plötsligt väldigt ensamt.

– Under graviditet­en är det massa kontroller men efteråt är det ett besök hos barnmorska­n och inget mer. Det är väldigt förvirrand­e vem man ska kontakta om man har frågor, säger Mikaela.

Frågorna som de hade behövt svar på är många och handlar om allt från komplikati­oner efter epidural och foglossnin­g som inte går över till ömma underliv och läkning av ärr efter kejsarsnit­t. De upplever också att stödet kring att få till amningen eller hur knipövning­ar går till ser väldigt olika ut.

– Det är svårt att veta vad som inte är normalt och vad man förväntas uthärda – bara för att man är kvinna och har fött barn, säger Nadia.

Fler återbesök för mamman

En vecka efter en förlossnin­g har BB vårdansvar för den nyförlösta kvinnan. Men sedan är det mvc och, efter åtta veckor, den vanliga öppenvårde­n man ska vända sig till.

Men det räcker inte, me-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden