Mitt i Danderyd

FÖRSKOLAN SOM GÅR MOT STRÖMMEN

Nora herrgårds förskola är ett ljus i mörkret i tuffa tider för förskollär­are. Nyligen sökte 35 kvalificer­ade förskollär­are en tjänst. Och nu har förskolan tilldelats en kvalitetsu­tmärkelse.

- Hege Hellström

På Nora herrgårds förskola gäller inte den negativa trend som annars drabbar flera förskolor.

Rubrikerna kring förskolans värld har länge varit svarta. För få pedagoger, för stora barngruppe­r och få sökande till lediga tjänster. Men en kommunal förskola i Danderyd går emot trenden. När Nora Herrgårds förskola sökte en barnskötar­e till exempel, då kom det 35 ansökninga­r, och de allra flesta var kvalificer­ade.

– Ibland söker folk för att de måste söka jobb för att få a- kassa. Som en elektriker från Gotland, eller en lokförare, men den här gången var det många som var utbildade och som har jobbat länge som barnskötar­e, säger förskollär­aren Charlotte Ferde.

Hon och kollegan Helene Lindhoff sitter i det rymliga personalru­mmet i en stor pösig hörnsoffa. Det står pop- corn och godis på bordet.

– Vi har aldrig fått så många ansökninga­r förr, det här är väldigt ovanligt. Den vi valde bytte från Täby, säger Helene Lindhoff, förskollär­are.

Vad är då hemlighete­n med Nora Herrgårds förskola?

– Vi blivit granskade flera gånger och fått väldigt bra resultat. Även föräldrarn­a är nöjda, säger Charlotte Ferde.

”Mindre barngruppe­r”

Antagligen är det förskolans goda rykte som gjort att så många vill jobba där, tror de båda förskollär­arna.

– Vi är många som jobbat här i tio-femton år, säger Helene Lindhoff. Har ni svårt att få upp lönerna, det får man väl oftast när man byter kommun?

– Nja, vi har ganska bra löneutveck­ling. Och man undrar om det är värt det att byta när vi har det så bra. Vi har högre förskolepe­ng än Täby, vilket innebär att vi har mindre grupper. Här kan man gå hem med gott samvete, säger Helene Lindhoff.

En sak de tror bidrar till att många stannar kvar här är att det är kul på jobbet.

– De flesta kommer hellre hit och fikar innan jobbet börjar klockan åtta. Vi sitter här och bara har det trevligt, och vi umgås mycket privat också, säger Charlotte Ferde.

Självständ­iga barn

Dags att resa sig från soffan och gå och klä på barnen. Eller uppmuntra barnen att klä på sig själva, snarare, eftersom man jobbar för att få barnen så självständ­iga som möjligt. Även att hjälpa varandra uppmuntras. Elsa har lite svårt med fleecens dragkedja, och Alice rycker in. Snart är fleecen knäppt.

Celeste, ett år, pratar redan mycket och blir lite ofokuserad när hon ser en pekbok med djur. – Apa, säger hon. Helene Lindhoff påminner: – Ska vi klä på oss, Celeste? Överdragsb­yxor är kluriga att få på, men det är ingen brådska och till sist är alla färdiga att gå ut.

– Det tror jag är en annan orsak till att vi är populära, vi har en fantastisk gård, säger Helene Lindhoff.

Danderyds kommun har nyligen tilldelat förskolan en kvalitetsu­tmärkelse, bland annat för arbete med lärmiljöer och normkritis­kt förhållnin­gssätt.

– Den strävar vi efter att få igen, säger Helene Lindhoff. Men är allt så fantastisk­t på förskolan?

– Nja, vi har problem med råttor, som på så många ställen. De ska gräva upp runt hela huset och sänka ner galler för att råttorna inte ska kunna ta sig in, säger Helene Lindhoff.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? SJÄLVSTÄND­IGHET. Förskollär­aren Helene Lindhoff och övrig personal jobbar för att barnen ska bli självständ­iga och kunna klä på sig. Celeste drar på överdragsb­yxorna, Elsa får hjälp av kompisen Alice med dragkedjan.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM SJÄLVSTÄND­IGHET. Förskollär­aren Helene Lindhoff och övrig personal jobbar för att barnen ska bli självständ­iga och kunna klä på sig. Celeste drar på överdragsb­yxorna, Elsa får hjälp av kompisen Alice med dragkedjan.
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? LÖVKUL. Att fylla skottkärro­r med löv uppskattas bland barnen. Förskollär­aren Helene Lindhoff föregår med gott exempel.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM LÖVKUL. Att fylla skottkärro­r med löv uppskattas bland barnen. Förskollär­aren Helene Lindhoff föregår med gott exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden