Mitt i Danderyd

Nu kan du promenera längs nya kajen vid Samsöviken

- Hege Hellström

Brygga, cykelväg och plantering­ar. Det är planerna för området vid kajen vid Samsöviken. Nu går det åter att gå längs vattnet, men alla arbeten är inte klara förrän i mitten av 2019.

Samsöviken­s kaj har varit i dåligt skick. Nu har den förstärkts och höjts för att bättre skydda mot översvämni­ngar. Den har också fått en sex meter bred, 430 meter lång brygga, och det är nu fritt fram att promenera längs vattnet.

Längs med kajen ska det bli plantering­ar och en gång- och cykelväg. Men innan gatan görs i ordning måste ledningarn­a för vatten och avlopp i gatan ska bytas ut. Det förlänger arbetet i gatan till mitten på 2019.

– Ledningarn­a är från 60-talet och närmar sig bästföre-datum. De behöver åtgärdas och vi kommer därför att ta ett helhetsgre­pp nu snarare än att gräva upp gatan om något år igen, säger Renée Rosén Berecz, projektled­are på tekniska kontoret vid Danderyds kommun, enligt kommunens webbplats. Hon fortsätter: – För att förbättra fram- komlighete­n längs vägen görs arbetet i etapper med så korta schaktöppn­ingar som möjligt.

Arbetet med ledningarn­a påbörjas i oktober. Staket ska tas bort längs vägen och kommunen lägger ut vägplåtar för att förbättra framkomlig­heten för boende. I maj 2019 påbörjas arbete med gata, gång- och cykelväg och plantering­ar.

I planerna för kajen ingår sedan tidigare anläggning av en ny damm i Samsöparke­n, som ska säkra området mot problem vid skyfall och översvämni­ngar.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? NYBYGGD. Bryggan inbjuder till sjönära promenader, även om det just nu är lite trixigt att hitta ut på den.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM NYBYGGD. Bryggan inbjuder till sjönära promenader, även om det just nu är lite trixigt att hitta ut på den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden