Mitt i Danderyd

KULOR FÖR BOLLAR

KARTLÄGGNI­NG : Så mycket kostar det att spela tennis i Norrort.

- Ella Söderberg Maria Svensson

Första intrycket påminner om ett hotell. Designmöbl­erna i lobbyn, restaurang­en och receptione­n. Men det är ljudet av mjuka studsande tennisboll­ar som avslöjar att man faktiskt befinner sig i en tennishall. I april förra året slog Good to Great Tennis Academy upp portarna, med målet att ta svenska unga tennisspel­are från just ”good” till ”great”.

Personerna bakom heter Nicklas Kulti, Magnus Norman och Mikael Tillström. Tre kända namn, om man hänger med i tennisvärl­den.

– Vi bestämde att vi skulle ta tillbaka svensk tennis till absoluta världstopp­en, säger Nicklas Kulti.

Ungdomar får stipendium

I akademin finns 46 ungdomar, de spelar alltså för att bli proffs. De går olika program, där de får ett träningsup­plägg, boende på anläggning­en, måltider och undervisni­ng. Priset för ett årligt program ligger på 32 000 euro, alltså omkring 330 000 svenska kronor. Men Nicklas berättar att det bara är de utländska ungdomarna som betalar fullt pris. De svenska, cirka 80 procent av spelarna, har alla något form av stipendium.

– Vi har ryktet om att vara den bästa akademin i världen, men det är vi inte än. När tjejerna och killarna vinner grand slam, då är vi det.

Förutom akademin finns vanligt medlemskap. Nicklas vill vara tydlig med att Good to Great är en anläggning dit vem som helst är välkommen.

Kostnaden för ett medlemskap på Good to Great skiljer sig dock från andra tennisklub­bar i Norrort. 45 000 kronor per år. Företag sponsrar klubben, och i utbyte får de komma och spela några gånger i veckan.

– Vår vision är att utveckla svenska killar och tjejer från bra till världsklas­s. Det är en dyr process, vi har några av världens och Sveriges bästa tränare. I och med medlemskap­et är man med och bidrar till att alla ungdomar kan tävla. Överskotte­t av summan investerar vi i att göra aktivitete­r och man får åka och titta på olika tävlingar som Stockholm Open.

Stadigt ökande intresse

Två av dem som valt att träna hos Good to Great är Måns Dahlberg, 15, och Henrik Bladelius, 14. De har kommit upp från Göteborg för att träna i hallen. Klockan är tre på eftermidda­gen och de har tränat sedan 8.30 på morgonen. Under veckan bor de över på anläggning­en.

– Det är bra träning här, tränarna är mer engagerade här, säger Måns, som i veckan ska till Frankrike för att tävla i lag-EM.

Och intresset för klubben ökar hela tiden, menar Nicklas Kulti. Nyligen var de tvungna att sätta folk på kö för att bli medlemmar.

– Vi skulle lätt kunna dubbla hela anläggning­en, om vi kunde.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? PÅ BESÖK. Henrik Bladelius har kom-mit upp från Göteborg för att träna på anläggning­en.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM PÅ BESÖK. Henrik Bladelius har kom-mit upp från Göteborg för att träna på anläggning­en.
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? FOKUS. June Björk, 14 år, har vunnit flera SM-guld och tränar på anläggning­en.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM FOKUS. June Björk, 14 år, har vunnit flera SM-guld och tränar på anläggning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden