Mitt i Danderyd

Nytt nätverk för en hållbar tillvaro

- Lisa Halldén

Hopp och lokal gemenskap. Det vill två klimatakti­vister från Täby att deras nya nätverk ska skapa.

Det var under den heta sommaren 2018 som Gribbylund-bon Ulla-Marie Petersson bestämde sig för att hon måste göra allt hon kan för att leva hållbart.

– Jag hade förstått klimatkris­en med hjärnan tidigare, men det var först då jag förstod den med hjärtat och med magen. Jag var gravid och det kändes tufft att mina barn skulle födas in i den här världen, säger hon.

Hon hade redan begränsat sitt flygande och övergått till vegetarisk mat. Men nu ville hon ta det ett steg längre.

– Jag ville hitta personer runt mig, så att vi kan känna styrka tillsamman­s och inspirera varandra, säger hon.

Tillsamman­s med Skarpängsb­on Erika Lantz startade hon nätverket Ett hållbart Täby och på onsdag den 20 februari är det dags för nätverkets första träff. Den sker i Tibble Kyrka tillsamman­s med nätverket Klimatsmar­t Vallentuna och Täby Natur- skyddsföre­nings klimatgrup­p.

Nätverket ska fungera som en slags stödgrupp för Täbybor som vill leva hållbart. För även om många Täbybor har ekonomiska möjlighete­r att konsumera mycket och ohållbart, så finns det också goda möjlighete­r till förändring här, menar initiativt­agarna.

– Det kan kräva stora förändring­ar i livsstil men många har också kapital att förändra sina liv. Vi som har resurser och möjlighet måste ta ansvar och vara föregångar­e för ett fossilfrit­t välstånd, säger Erika Lantz.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? AKTIVISTER. Ulla-Marie Petersson med sonen Valter, 5 månader, och Erika Lantz tror att lokala engagemang är viktiga för att åstadkomma förändring.
FOTO: LISA HALLDÉN AKTIVISTER. Ulla-Marie Petersson med sonen Valter, 5 månader, och Erika Lantz tror att lokala engagemang är viktiga för att åstadkomma förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden