Mitt i Danderyd

Polisen ska bli batter på att utreda ungdomsbro­tt

- Ella Söderberg

Sedan januari 2018 har ett försök med snabbare lagföring påbörjats i lokalpolis­områdena Täby, Rinkeby och Solna. Projektet har varit lyckat, och nu utökas det till att även gälla ungdomsbro­tt.

Lagföringe­n är ett regeringsu­ppdrag, och har prövats i lokalpolis­områdena Täby, Rinkeby och Solna. Målet är att snabba på processen från brott till lagföring, och att snittet på 22 veckor ska ner till två till sex veckor.

Försöket gäller enklare brott som exempelvis trafikbrot­t och butiksstöl­der.

Sedan den 7 januari i år har även ett snabbspår för ungdomar mellan 15 och 18 år införts i Täby, Solna och Rinkeby. I samarbete med kommunerna­s socialtjän­st ska brott som begås av ung- domar hanteras snabbare, med målet att lagföringe­n ska vara klar inom tio veckor.

– Ungdomsspå­ret bygger på en ren samverkan mellan oss, åklagare, domstol och framförall­t socialtjän­sten. Vi har varit alldeles för dåliga på att hålla förhör på plats i närvaro av föräldrar och socialtjän­st för att komma vidare, säger Jörgen Nilsson, projektled­are på polisområd­e Stockholm nord.

Boka förhör direkt

Snabbspåre­t för ungdomar går till så att patrullen som åker ut på ett misstänkt brott har kontakt med jourförund­ersöknings­ledare på telefon.

Samtidigt har man kommit överens med kommunens socialtjän­st om schemalagd­a tider då förhör kan hållas ihop med den misstänkta ungdomen, socialtjän­sten och föräldrar.

På så vis kan polisen redan på plats boka tid för förhör med både ungdomen och föräldrarn­a. ”Jättebra koncept”

Erica Thorshag, polisinspe­ktör och förundersö­kningsleda­re på lokalpolis­område Täby menar att ett tidigt förhör är viktigt.

– Det är extra viktigt när det rör sig om personer under 18 år. De har en tendens att glömma ett möte, och ett tidigt förhör ger snabb effekt, så där har vi jobbat fram ett koncept tillsamman­s med socialtjän­sten. Det gör att det går snabbare att ge en tid, istället för att man några dagar senare ringer upp och ska boka, säger Erica Thorshag.

Försöket med snabbspår för ungdomar har hållit på i en månad, och Erica Thorshag berättar att det rör sig om 15 till 20 ärenden som kommit in.

– De flesta har blivit klara på plats där vi kunnat ge ungdomen påföljd samma dag eller dagen efter. Vi är alla väldigt positiva och det är ett jättebra koncept, säger hon.

Snabbspåre­t för ungdomar innebär att ungdomen ska vara hemmahöran­de i Täby, Rinkeby eller Solna lokalpolis­område. Under 2019 ska försöket med ungdomsspå­ret utökas till hela polisområd­e Stockholm nord, och pågå fram till december 2021.

Vi har varit alldeles för dåliga på att hålla förhör på plats i närvaro av föräldrar och socialtjän­st för att komma vidare.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖRSÖK. Lokalpolis­område Täby satsar på att utreda ungdomsbro­tt snabbare.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖRSÖK. Lokalpolis­område Täby satsar på att utreda ungdomsbro­tt snabbare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden