Mitt i Danderyd

De tar klassisk opera till Täby

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Det är något speciellt med klassisk sång och operasång, många tycker att det berör. Det går rakt in i publiken i stället för att gå igenom massa sladdar.

Täbykvarte­tten The F Street Quartet har ett mål: de vill få fler Norrortsbo­r att intressera sig för klassisk opera. Vi fick hänga med på ett av repen i Tibble kyrka.

På femte våningen är dörrarna till kyrkan öppna, ut genom dem strömmar sången. Vid flygeln står kvartetten uppradade, alla med notblad i händerna.

– Ja men bra, nu lät det mycket bättre. Tänk på att titta upp – behåll den här pulsen, att ni vill framåt, säger den inlånade coachen Gunnel Bohman.

Operapremi­är

Kvartetten som kallar sig The F Street Quartet har funnits i tre år. De har under åren sjungit på olika tillställn­ingar, så som gudstjänst­er, studentmot­tagningar och kanske något mer oväntat – SM i badminton.

De kallar sig amatörer men väljer musik som inte alla klarar av att sjunga, från barock till renässans. På söndag (den 17 februari) sjunger de för första gången opera när Trapphalls­konserten går av stapeln i Tibble Kyrka.

– Det kommer inte låta som på Metropolit­an men vi hoppas att Täbyborna kommer och att de gillar musiken, säger Filip Ekstrand, en av grundarna till kvartetten.

– Det är något speciellt med klassisk sång och operasång, många tycker att det berör. Det går rakt in i publiken i stället för att gå igenom massa sladdar, säger operasånge­rskan Anna Eklund Tarantino, som för tillfället är med i kören.

Kända och gömda verk

”A night at the opera”, som kvällen kallas, bjuder på en del kända sånger. Men i repertoare­n finns även glömda verk.

– Den här är en glömd pärla, viskar Filip Ekstrand och pekar på Pär när han framför stycket ”O fagra barn”. Han fortsätter: – Den här är skriven av en svensk kvinna, Helena Munkell. Det var den första operan skapad av en kvinna som framfördes på Stockholms­operan.

Eldsjälar

Det är det stora intresset för musiken som får kören att fortsätta. Kanske är det just därför Gunnel Bohman, som tidigare varit en stor operasånge­rska och sjungit på flera av Europas största scener, nu coachar amatörgrup­pen inför premiären.

– Jag stöttar dem för att de är eldsjälar. Det är kul att det här görs i Täby, och det är häftigt att höra så fina röster, det får man sällan göra.

Efter opera i Tibble vill kören ta sig an fler utmaningar. Till höst kommer de till Näsbyparks kyrka för att sjunga musik av Johannes Brahms. Enligt Filip kommer de aldrig att sluta.

– Vi får flytta in på samma äldreboend­e och underhålla de som bor där, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? GÄNGET. Kvartetten – Filip Ekstrand, Anna Eklund Tarantino, Anna Styrud och Pär Dahlstedt – tar ton med Roland Möhle vid tangentern­a.
FOTO: MARIA SVENSSON GÄNGET. Kvartetten – Filip Ekstrand, Anna Eklund Tarantino, Anna Styrud och Pär Dahlstedt – tar ton med Roland Möhle vid tangentern­a.
 ??  ?? PASSAR MÅNGA. Anna Eklund Tarantino i karaktär. Hon tror att opera kan passa många då de höga tonerna och vibratione­rna går in i kroppen.
PASSAR MÅNGA. Anna Eklund Tarantino i karaktär. Hon tror att opera kan passa många då de höga tonerna och vibratione­rna går in i kroppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden