Mitt i Danderyd

Förslag: Fem miljoner till trygghetss­atsning

FORTSATT UNDERSKOTT FÖR KOMMUNEN. ”Det är en tuff budget”

- 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Vi har en bra plan – vi ökar intäkterna genom skattehöjn­ingen och minskar utgifterna.

Hårda besparinga­r på kommunledn­ingskontor­et och tekniska kontoret, men en satsning på trygghet. Det är nyheterna i budgetförs­laget som nu tagits fram inför nästa år.

Nu har ett förslag till nästa års budget tagits fram av Hanna Bocander (M), kommunstyr­elsens ordförande i Danderyd.

Som DanderydDi­rekt tidigare rapportera­t blir Träffpunkt Enebyberg kvar, liksom en av isarna på Danderydsv­allen. En av nyheterna i budgeten är en satsning på trygghet för fem miljoner kronor.

– Det är ett stort tryck på trygghetsf­rågor från invånarna. Vi satsar på väktare, kameror, och ytterligar­e två fältassist­enter som är ute och möter de unga, säger Hanna Bocander.

Åtstramnin­gar

Men merparten av budgeten handlar inte om satsningar, utan fortsättni­ngsvis om åtstramnin­gar.

Förutom de sparförsla­g som lagts av de olika nämnderna, som vi rapportera­t om, handlar det om att kommunledn­ingskontor­et ska spara 12,8 miljoner. Dessutom ska tekniska kontoret spara 13,8 miljoner.

Har ni lyssnat på kritiken på sociala medier om att kommunledn­ingskontor­ets kostnader ökat?

– Självklart. Samtidigt är jag inte säker på att alla är medvetna om vad som ingår i kommunstyr­elsens budget. Det är avgifter till räddningst­jänst, SKL, försäkring­ar med mera. Men det känns självklart för mig som ytterst ansvarig för Danderyds kommun att vi sparar mest här, säger Hanna Bocander.

När det gäller underskott­et för 2019 säger prognosen att det landar på totalt -79 miljoner kronor.

Räknar med överskott

Men i 2020 års budget räknar man med ett överskott på 159 miljoner.

– Det är en tuff budget, men vi måste räkna med att verksamhet­erna ska hålla sin budget, säger Hanna Bocander.

Hon räknar med att det totala underskott­et från åren 2017-2019 på 220 miljoner ska vara reglerat år 2021. Det genom minskade utgifter och den föreslagna skattehöjn­ingen på 1,40 kronor.

– Vi har en bra plan – vi ökar intäkterna genom skattehöjn­ingen och minskar utgifterna. Vi är inte unika som kommun att behöva spara, Danderyd har ganska goda förutsättn­ingar trots allt, säger Hanna Bocander.

Förslaget ska upp i kommunfull­mäktige den 21 november för beslut. Hege Hellström

 ??  ?? MÅSTE VÄNDA. Även i år blir det miljonförl­ust för kommunen. Hanna Bocander, kommunstyr­elsens ordförande, hoppas att underskott­et ska vara reglerat år 2021.
MÅSTE VÄNDA. Även i år blir det miljonförl­ust för kommunen. Hanna Bocander, kommunstyr­elsens ordförande, hoppas att underskott­et ska vara reglerat år 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden