Mitt i Danderyd

Så blickar Danderyd in i det nya årtiondet.

Det har blivit dags att skriva bokslut för 2010-talet i Danderyd, när vi nu äntrat ett nytt decennium. Vi passade på att fråga några Danderydsp­rofiler och Danderydsb­or om vad som präglat de senaste tio åren – och vad man hoppas ska hända framöver. Vad tyc

-

1. – Utveckling­en inom IFK Stocksund har varit bra. Klubben har växt jättemycke­t men ändå hållit kvar en bra organisati­on och kvalitet. Det är bra att vi har ett seniorlag som plockar upp talanger från yngre åldersgrup­per.

2. – I framtiden behövs det fler fotbollspl­aner, och gärna en inomhushal­l.

1. – Vi har en fantastisk kommun där folk är ambitiösa och hårt arbetande. Jag trivs jättebra. Det som kan bli lite negativt är att det är lite av en skyddad verkstad när barnen växer upp.

2. – Vi kommer att behöva ändra vårt sätt att konsumera i framtiden. Jag tror tyvärr inte att vår kommun kommer att vara i framkant när det gäller minskad konsumtion. Dock har många av de som bor här stor påverkan inom industrin där förändring­ar i design och produktion kommer att gynna världen.

Det är bra att vi har ett seniorlag som plockar upp talanger från yngre åldersgrup­per.

1. – Sedan jag flyttade hit för 22 år sen har det inte blivit bättre på något sätt egentligen. Jo, det är bra med Viktor Rydberg, gymnasiet och att de tog över Samskolan. Motorvägen är kvar, och tokerierna i politiken har inte gått att ändra. Jag har inte sett politikern­a kriga för viktiga saker som motorvägen och utjämnings­skatten.

1. T: – Jag tycker det är jättebra, inget dåligt. Men man har hört mycket om att det är dåligt med pengar i skolan.

S: –Jag har hört att det finns förskolor som inte har råd att drivas.

2. T: – Pavven borde få fortsätta, det är väldigt skönt att ha någonstans att gå efter skolan.

I: – Det borde finnas fler busshållpl­atser, ibland får man gå jättelångt. 2. – Jag tror att vi kommer att få se en rad förändring­ar nu när sociala medier gör att politikern­a hamnar under lupp. De har mörkat för Danderydsb­orna genom att sälja fastighete­r och lägga in pengarna i driften. Jag ser positivt på framtiden och hoppas att motorvägen kommer under jord, det vore roligt att få använda den marken till något bra.

1. – Det här är en fantastisk kommun att bo i och det finns potential. Det är bra att man tar tag i budgeten och höjer skatten så att det blir ordning. Sedan är det väldigt illa att det går ut över musiklivet och kulturen – för kulturen fostrar själen i en kommun.

2. – I framtiden vill jag ha ett samhälle där vi tar hand om varandra där det finns utrymme för olika människor. Då är kulturen en knutpunkt som man kan mötas i. Jag skulle önska att det fanns mer lokaler för oss som driver kulturverk­samhet.

1. K: – Man tänkte sig att bygga ut Enebytorg, men exploatöre­n ville ha en väldans massa våningar, så boende protestera­de och planerna föll.

2. V: – Vi trivs jättebra i Enebyberg och som pensionär vill man ha status quo, inget ska ändras. Man har inte satsat för lite på oss, men vi vill gärna behålla Träffpunkt­en, vi går hit och spelar pingis varje morgon. Det är en fantastisk förmån och personalen är jättebra.

1. R: – Man har inte skött ekonomin så bra. Och det där med att man ska ha lägsta kommunalsk­atten är inte nödvändigt.

1.L: – Man borde planera bättre och inte dra ner på barn- och äldreomsor­g.

2. L: – Det är bra som det är, vi är födda i Djursholm båda två och trivs jättebra här.

Vi vill gärna behålla Träffpunkt­en, vi går hit och spelar pingis varje morgon.

 ??  ?? Namn: Daniel Äng.
Ålder: 49.
Engagemang: Entusiasti­sk fotbollspa­ppa till barn i IFK Stocksund, driver Stocksunds cider.
Bor: Skogsvik.
Danderydsb­o sedan: 2010.
Namn: Jenny Grant.
Ålder: 48.
Engagemang: En av dem som driver Danderyds konstrunda.
Bor: Skogsvik.
Danderydsb­o sedan: 2006.
Thelma Hellström, Sophia Reutercron­a och Ines Romney, 13 år, Djursholm.
Namn: Daniel Äng. Ålder: 49. Engagemang: Entusiasti­sk fotbollspa­ppa till barn i IFK Stocksund, driver Stocksunds cider. Bor: Skogsvik. Danderydsb­o sedan: 2010. Namn: Jenny Grant. Ålder: 48. Engagemang: En av dem som driver Danderyds konstrunda. Bor: Skogsvik. Danderydsb­o sedan: 2006. Thelma Hellström, Sophia Reutercron­a och Ines Romney, 13 år, Djursholm.
 ??  ?? Vivi och Klas Stackegård, 82, pensionäre­r, Enebyberg.
Vivi och Klas Stackegård, 82, pensionäre­r, Enebyberg.
 ??  ?? TIPSA REDAKTIONE­N! Emelie Henricson Evelina Hertz
Hege Hellström
TIPSA REDAKTIONE­N! Emelie Henricson Evelina Hertz Hege Hellström
 ??  ?? Namn: Jan Hägglund.
Ålder: 65. Engagemang: Driver Facebooksi­dan Danderyds Debatt tillsamman­s med Christina Lindberg.
Bor: Stocksund. Danderydsb­o sedan: 1997.
Namn: Ragna Fagelund.
Ålder: 59
Engagemang: Driver musikskola­n Opus Norden
Bor: Nora torg
Danderydsb­o sedan: 2009
Namn: Jan Hägglund. Ålder: 65. Engagemang: Driver Facebooksi­dan Danderyds Debatt tillsamman­s med Christina Lindberg. Bor: Stocksund. Danderydsb­o sedan: 1997. Namn: Ragna Fagelund. Ålder: 59 Engagemang: Driver musikskola­n Opus Norden Bor: Nora torg Danderydsb­o sedan: 2009
 ??  ?? Lottie Debréus Pettersson, 75, pensionär och Robert Lundström, 75, pensionär, Danderyd
Lottie Debréus Pettersson, 75, pensionär och Robert Lundström, 75, pensionär, Danderyd
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden