Mitt i Danderyd

Dyster start på året – många inbrott i Norrort.

SJÖVÄGEN. Nya båten passerar Djursholm: ”En riktigt fin färd”

- Martin Brusewitz martin.brusewitz@direktpres­s.se

Sedan den första januari går Pendelbåt 80, som förra året hade över en miljon passagerar­e, sin nya, utökade rutt. Vi tillbringa­de en timme på kajkanten på nya stoppet i Ropsten.

Eftermidda­g och en av båtarna som trafikerar linje 80, även kallad Sjövägen, lägger till vid Ropsten, ett av linjens nya stopp. Tidigare gick förbindels­en från Nybrokajen till Frihamnen – men nu har den satts ihop med linje 81 (som var sommarlinj­e) och går därför hela vägen ut till Mor Annas brygga på Lidingö via stopp i Djursholm och på Storholmen.

Ett par turister från Berlin, båtens enda passagerar­e, hoppar av. Det är Freja Astrup och Lars Hienzelman­ns sista dag i Stockholm.

– Det var en riktigt fin färd. Vi såg solnedgång­en, säger Lars.

– Vi bor på ett hotell nära Nybroplan. Perfekt att kunna göra den här rundturen med båten ut och sen tunnelbana­n tillbaka in till hotellet. Nu måste vi skynda oss, vi har bråttom till flyget, säger Freja.

Jag har tagit båten hela vägen in till centrum en gång för skojs skull.

Väller ut folk

Det finns ingen på kajkanten som väntar på en båt mot Nybrokajen. Och under den dryga timme som vi tillbringa­r i januariblå­sten i hamnen är det bara några få turister som hoppar av båtarna som kommer inifrån stan. Vilket kanske inte är så konstigt. Det tar 50 minuter med färjan från Nybroviken till Ropsten, 10 minuter med tunnelbana­n.

– Det är inte så mycket folk som åker sträckan härifrån till eller från centrum än, men linjen är ju helt ny. Det blir nog fler, säger en ung man ur personalen som inte vill uttala sig med namn offentligt.

En kort stund senare kommer en färja in från Lidingöhål­let. Det väller ut folk. En av dem är Emma Karlström, boende på Storholmen. Hon är på väg mot anknytande tunnelbana.

– Jag har tagit båten hela vägen in till centrum en gång för skojs skull. Men det tar ju liksom en timme så inget jag kommer att göra ofta, säger hon.

Det stora för henne, och många andra Storholmen­bor, är att de nu fått en pendelbåt.

– Innan var det jättestora glapp mellan avgångarna och man var beroende av bil och egen båt på ett helt annat sätt, säger hon.

 ?? FOTO: MARTIN BRUSEWITZ ?? BYTER.
Få resenärer tar båten sista biten in till stan, utan väljer att byta till t-bana i Ropsten.
FOTO: MARTIN BRUSEWITZ BYTER. Få resenärer tar båten sista biten in till stan, utan väljer att byta till t-bana i Ropsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden