Mitt i Danderyd

Flera inbrott under årets första vecka

-

Under den första veckan i januari, då många varit bortresta, har inbrotten iTäby ökat. Sedan årsskiftet har tolv inbrott skett.

Under jul och nyår är det många som väljer att resa bort, vilket inbrottstj­uven vet om.

– Nu, under de två första två veckorna i januari, har vi sett att inbrotten har gått upp, säger Jan Berlin, kommunpoli­s i Täby.

Dagarna från årsskiftet fram till den åttonde januari har det skett tolv inbrott runt om i Täby, i bland annat Enebyberg, Visinge och Gribbylund. Det är en markant ökning, jämfört med samma period 2019 då fyra anmälninga­r hade kommit in under årets första vecka.

– Vi såg en kraftig minskning av inbrott under 2019 men denna vecka ser vi motsatsen. Det är dock svårt att se ett mönster när det bara handlar om en vecka, säger Jan Berlin.

Ännu är ingen gripen för inbrotten, men polisen kan se att de skett på liknande sätt. Gärningspe­rsonerna har i de flesta fall tagit sig in genom altandörre­n och alla inbrott har skett i fastighete­r där ingen har varit hemma.

I Vallentuna har det kommit in fem anmälninga­r om inbrott under den första veckan i januari, medan det i Danderyd varit lugnare. Där har det ännu inte kommit in några anmälninga­r till polisen – till skillnad från samma period i fjol då fyra inbrott hade anmälts.

Jan Berlin trycker på vikten av att ta hjälp av grannarna när man ska resa bort.

– Se till så att huset ser bebott ut. Grannen kan kasta skräp i din soptunna, hämta post och om det är snö, skotta uppfarten, säger han.

Hur arbetar ni nu?

– Vi startar upp nya grannsamve­rkansgrupp­er och grannsamve­rkansbilen åker runt. Sen kommer vi även att åka runt i områdena. Men vi är beroende av att folk kontaktar oss, ser man något – ring 112, säger han.

Maria Svensson

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ANMÄLNINGA­R. Tolv inbrott på drygt en vecka har skett runt om i Täby efter årsskiftet.
FOTO: MOSTPHOTOS ANMÄLNINGA­R. Tolv inbrott på drygt en vecka har skett runt om i Täby efter årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden