Mitt i Danderyd

Bygget på E18 klart först till nästa höst

TRAFIKVERK­ET. ”Det har gått bra och vi håller tidsplanen”

- Maria Svensson maria.svensson@direkpress.se

Man kan stänga av körfällt och även varna för långsam trafik.

Under våren startade bygget med att bredda bussfilern­a på E18, vilket skapat köer och längre restider. Arbetet kommer att fortsätta en tid framöver.

Vid påsk startade arbetet med att bredda bussfilern­a på E18, vilket gjort att bilister och bussar får en något längre restid, främst under rusningstr­afik.

Just nu bygger man om vägens mittremsa för att på så sätt bredda vägen, därför har de vanliga körfälten på vissa ställen tillfällig­t flyttats mot ytterkante­n och bussarna kör i samma körfält som den övriga trafiken. För trafikante­rna har det blivit en förändring.

– Det otroligt krångligt att köra på motorvägen nu, fil-erna har dragits om och vissa kurvor är väldigt skarpa, vilket gör det lite farligt, säger en bilist som vill vara anonym.

Bara första etappen

De som har tröttnat på bygget får dock sitta still i båten. Arbetet kommer nämligen att pågå ett tag till. Just nu arbetar Trafikverk­et med den första etappen mellan Stocksund och Lahäll.

– Hittills har det gått bra och vi håller tidsplanen. Men arbetet kommer att fortsätta fram till hösten, säger Mattias Broberg, projektled­are på Trafikverk­et.

Trafikverk­et har inte fått in några synpunkter hittills.

– Får vi det så kommer vi att titta på det. Det är 70 på hela sträckan och eftersom det är ett vägarbete ska man vara uppmärksam, säger Mattias Broberg.

Arbetet fortsätter 2021

Om allt går som det ska kommer första etappen att blir klar i november i år. Efter det ska man genomföra nattarbete­n.

Nästa år startar trafikverk­et med etapp två mellan Lahäll och Arninge. Då ska samma arbete utföras som under första etappen, men på den nya sträckan. Allt trafikstör­ande arbete ska enligt planen att vara klart till hösten 2021.

Förutom att bredda bussfilern­a så installera­s digitala skyltar för trafikstyr­ning på sträckan, vilket ska minska risken för bland annat upphinnand­eolyckor.

– Det kommer att bli en trafiksäke­rhetsförbä­ttring, man kan stänga av körfällt och även varna för långsam trafik, säger Mattias Broberg.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? FRAMTID.
Bygget med E18 kommer att pågå under en tid framöver.
FOTO: MARIA SVENSSON FRAMTID. Bygget med E18 kommer att pågå under en tid framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden