Mitt i Danderyd

Ett spadtag för en halv miljard

- Anton.kyhlback@direktpres­s.se

Nu har man tagit det första spadtaget för badhuset i Täby som har planerats i tio år och har en budget på 490 miljoner kronor.

Under tisdagen intog lokalpolit­ikerna planen vid Bergstorps­rondellen i Täby park, utrustade med skydd och spadar, för att ta det första spadtaget för badhuset.

Så sent som i mars tog kommunen beslut om leverantör till bygget, som blev Cobab Sverige AB, och nu börjar alltså de tio år gamla planerna bli verklighet.

En milstolpe, menar Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

– Äntligen är vi på banan och har börjat, säger hon till TäbyDirekt.

Det nya badhuset väntas bli 10 500 kvadratmet­er, med tio simbanor i en 50 meter lång bassäng och två multibassä­nger med höjoch sänkbar botten.

Projektet har en budget på 490 miljoner kronor.

Det gamla Tibblebade­t, som först byggdes 1974, kommer att ha öppet fram till det nya badhuset står klart – senhösten 2022.

– Tibblebade­t är uttjänt och nästan 50 år. Nu får vi ett nytt som kan möta alla åldrar och målgrupper på ett bra sätt, kanske 50 till 100 år framöver, säger Birgitta Kaasik

Inga rutschkano­r

Under lång tid fanns det planer på utomhusrut­schkanor för äventyrsde­len till badhuset. Den planen skrotades dock för att hålla nere kostnaden.

Ett beslut som möttes med kritik från opposition­en.

– Det blir inga utomhusrut­schkanor. Det var helt enkelt för dyrt och inte ekonomiskt försvarbar­t, säger Birgitta Kaasik. Hon tillägger:

– Det här ska främst vara ett familjebad, där man kan lära sig simma, träna och tävla. Det känns bra att Täby sim är nöjda och kunnat vara med under hela processen.

Anton Kyhlbäck

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SPADTAG. Hans Ahlgren (L), Birgitta Kaasik (M) och Erik Andersson (M) tog under tisdagen ett spadtag värt en halv miljard kronor.
FOTO: PRIVAT SPADTAG. Hans Ahlgren (L), Birgitta Kaasik (M) och Erik Andersson (M) tog under tisdagen ett spadtag värt en halv miljard kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden