Mitt i Danderyd

Eleverna sprang för kamrater i Kambodja

Nytt välgörenhe­tslopp hölls för första gången

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Det ger våra elever en inblick i en annan kultur, precis som för barnen i Kambodja som får en inblick i vår.

I förra veckan sprang hela Vasaskolan under en hel dag för att samla in pengar till sin systerskol­a i Kambodja.

Sedan länge har Vasaskolan­s elever knutit band med en skola i Kambodja, för att både ha ett kulturellt utbyte och för välgörande ändamål.

I förra veckan höll skolan det nyinstifta­de Kambodjalo­ppet, där elever fick springa runt ängen vid skolan, och samla in pengar till sina kamrater i Sydostasie­n.

– Det var första gången i förra veckan. Vi har hållit motionslop­p förut men det här var första gången för vår systerskol­a i Kambodja, säger läraren Pia Norrthon.

Kambodjalo­ppet

Loppet har en annorlunda form.

Eleverna hittar sponsorer innan loppet – exempelvis mormor eller en förälder – som sponsrar med x antal kronor för varje sprunget varv. Eleverna har sedan fått springa så många varv de orkat.

– Alla barn från förskolekl­ass till årskurs sex deltog. Alla sprang inte samtidigt, utan turades om att springa runt ängen, ett varv på drygt 700 meter, säger Pia Norrthon.

Vasaskolan­s samarbete med skolan i Kambodja har pågått sedan 2012, då föreningen School2Sch­ool startades för att hjälpa bygga upp skolan.

Sedan dess har eleverna och deras föräldrar samlat in pengar till datorer, vattenfilt­er, ett bibliotek och nya toaletter.

Läraren Pia Norrthon påpekar dock att det inte bara handlar om välgörenhe­t:

– Det handlar främst om ett utbyte. Vi byter lekar med varandra, skickar pärlade armband och annat. Det ger våra elever en inblick i en annan kultur, precis som barnen i Kambodja får en inblick i vår, säger hon.

Totalt lyckades de cirka 300 eleverna springa 1 621 varv runt ängen. Den totala längden beräknas till 117 mil, vilket är ungefär lika långt som fågelvägen mellan Danderyd och Treriksrös­et. Det är ännu oklart hur mycket pengar som samlades in.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VÄNSKAP. Eleverna sprang för sina kamrater i skolan i Kambodja.
FOTO: PRIVAT VÄNSKAP. Eleverna sprang för sina kamrater i skolan i Kambodja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden