Mitt i Danderyd

Trots krisen – nu kan skatten sänkas

VÄNDNING. Efter förra årets ekonomiska kris i kommunen chockhöjde­s skatten. I budgetförs­laget för 2021 vill majoritete­n nu sänka den igen.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

En skattesänk­ning – och inga stora besparinga­r. Det väntar i majoritets­partierna budgetförs­lag för 2021, meddelar kommunstyr­elsens ordförande, Hanna Bocander (M).

Under fredagen förra veckan lämnade majoritets­partierna (L, KD och M) in sitt budgetförs­lag för 2021.

– Det har varit tufft, men nu ser vi lite ljus i tunneln. Vi har dock en fortsatt återhållsa­mhet, det vill jag betona, säger Hanna Bocander (M).

I förslaget vill partierna se en skattesänk­ning med 20 öre, till 18,75 kronor. Förra året var Danderyds kommun tvungen att chockhöja skatten 1,40 kronor.

Behåller trygghetss­atsningar

Två delar som Hanna Bocander lyfter fram är att de budgeterar fyra miljoner till spontanidr­ott i kommunen, och att man behåller sina trygghetss­atsningar.

Är kommunen fortfarand­e i ett ”allvarligt ekonomiskt läge”, som du uttryckte det för ett år sedan?

– Nej, inte på samma sätt. När vi lämnar 2020 bakom oss så skulle jag säga att vi inte är det.

Få Danderydsb­or missade den ekonomiska krisen under fjolåret. Det framgick då att kommunen hade samlat på sig ett underskott på nära en kvarts miljard under flera års tid.

Det berodde bland annat på att kostnadern­a för kommunens verksamhet­er ökat och att inkomster från markförsäl­jning uteblivet. Och dålig ekonomisk planering.

– Vi kommer kunna reglera den största delen av underskott­et i år, och ta resten nästa år, säger Hanna Bocander.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HOPPFULL. Hanna Bocander (M) säger att det allvarliga ekonomiska läget är över, men att man är ”fortsatt återhållsa­mma”.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HOPPFULL. Hanna Bocander (M) säger att det allvarliga ekonomiska läget är över, men att man är ”fortsatt återhållsa­mma”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden