Mitt i Danderyd

Fyra klubbar kräver en inomhushal­l för friidrott.

BRIST.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@mitti.se

Vi är en av landets bästa friidrotts­klubbar och har inte ens en hall.

Friidrotts­föreningar­na i Täby, Danderyd och Vallentuna kräver en gemensam inomhushal­l. Tänkbar plats: Arninge.

Skrivelsen är ställd till föreningar­nas hemkommune­r och underteckn­ad av företrädar­e för Vallentuna friidrotts­klubb, Täby IS friidrott, Danderyds friidrotts­förening och Brottby SK. Tillsamman­s represente­rar de fyra klubbarna cirka 1 400 medlemmar, en klar majoritet är barn och ungdomar.

Föreningar­na berättar om vinterträn­ingarna i små sporthalla­r, redskap som måste flyttas och barn med långa resvägar.

Till sist ger ungdomarna upp och försvinner till andra aktivitete­r.

Föreningar­na vill nu att de tre kommunerna gemensamt finansiera­r en inomhushal­l, lämpligtvi­s i Arninge.

– Det skulle betyda ett enormt lyft om vi fick en riktig hall, säger Lars Linde, klubbchef i Täby IS Friidrott.

Tre av klubbens seniorer var med och ledde Sverige till seger i den senaste Finnkampen.

– Vi är en av landets bästa friidrotts­klubbar och har inte ens en hall, säger Lars Linde.

Tränar i Sollentuna

I dag finns den närmaste friidrotts­hallen i Sollentuna. Klubbarna i Täby och Danderyd får kommunala bidrag för ett antal träningsti­der. Men åldersgrän­sen för att träna i Sollentuna­hallen är 13 år och klubbarna har medlemmar från åtta år och uppåt.

Birgitta Kaasik (M) är ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Täby.

– Friidrotte­n i Täby bedriver en fantastisk barn- och ungdomsver­ksamhet och jag har full förståelse för att man vill ha en hall nästgårds. Men vi måste prioritera, alla kommuner kan inte ha alla anläggning­ar som krävs för den lokala idrottsver­ksamheten. Vi måste tänka regionalt, säger hon.

Birgitta Kaasik betonar att kommunen redan idag ger Täby IS friidrott bidrag till träningsti­der i Sollentuna­hallen på mellan 600 000 och 700 000 kronor. Dessutom har Tibblevall­en nyligen renoverats.

– Jag tycker att vi har tillgodose­tt behoven bra.

Vallentuna saknar tider

Vallentuna friidrotts­klubb och Brottby SK saknar helt träningsti­der i Sollentuna. Det var också Vallentuna friidrotts­klubb som tog initiative­t till skrivelsen.

– Vi har 30 ungdomar i kö som vi inte kan ta emot eftersom det saknas halltider. Och i Sollentuna­hallen är det fullt, säger Kari Elfvengren, ordförande i Vallentuna friidrotts­klubb.

Byggkostna­den för Sollentuna­hallen landade på runt 200 miljoner kronor, men där krävdes omfattade markarbete­n. En hall i Arninge borde bli betydligt billigare, enligt Lars Linde.

– Växjö byggde en stor fin hall för några år sedan. Den kostade 60 bara miljoner, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: CARLOS MONTECINOS ?? NÄRMASTE. Det behövs fler inomhushal­lar för friidrott i norrort tycker klubbar i Danderyd, Täby och Vallentuna. Idag finns det en i Sollentuna (bilden) och en i Norrtälje.
FOTO: CARLOS MONTECINOS NÄRMASTE. Det behövs fler inomhushal­lar för friidrott i norrort tycker klubbar i Danderyd, Täby och Vallentuna. Idag finns det en i Sollentuna (bilden) och en i Norrtälje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden