Mitt i Danderyd

De slår larm om gossipkont­on

NÄTMOBBNIN­G. Elever på skolor i Danderyd hängs ut på skvallerko­nton på Instagram. Nu uppmanar fältarna föräldrar att hålla koll på sina barns mobiler.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@mitti.se

Fältverksa­mheten varnar för nätmobbnin­g efter att de sett flera skvallerko­nton på Instagram kopplade till olika skolor i Danderyd. ”Ta snacket med ungdomarna”, är deras budskap till föräldrarn­a.

Fältverksa­mheten ungdomskoo­rdinatorer­na larmar om att det förekommit flera fall av så kallade ”gossipkont­on” i Danderyd.

Det är skvallerpr­ofiler på sociala medier, som ofta startas av ungdomarna själva, där elever uppmanas att skicka in skvaller om andra elever – som sedan publiceras.

Selina Eriksson och Fredrik Bergström på ungdomskoo­rdinatorer­na vill ta ett krafttag kring frågan. De ser en risk med att nätmobbnin­gen ökar.

– Gränsen mellan vad som är skoj och kränkninga­r är inte alltid självklar för unga, säger Fredrik Bergström, och tillägger:

– Alla tillbringa­r så mycket mer tid nu på internet. Vi måste jobba mer målmedvete­t och förebyggan­de, både mot de unga, men också föräldrarn­a.

Nätmobbnin­g ökar i Sverige

En på tre unga i Sverige, mellan 10 och 16 år, har någon gång blivit kränka på nätet. Det visar en undersökni­ng från organisati­onen Friends. Barn- och elevombude­t har även rapportera­t att kränkninga­r och mobbning på sociala medier ökar bland unga.

Samtidigt har Skolverket rapportera­t att mer än varannan lärare tycker att det finns behov av kompetensu­tveckling för att förebygga kränkninga­r på nätet.

Uppmaning till föräldrar

Fredrik Bergström trycker på att skolan inte kan göra allt när det kommer till elever och arbetet mot mobbning. Ett stort ansvar ligger hos barnens föräldrar, menar han.

– De flesta har örnkoll på sina barn. Man vet vilka sporter de håller på med, hur det går i skolan. Men på nätet har man kanske inte en susning vad som händer.

Han säger att det inte är fel sätta sig ned och kolla vilka sidor som barnen följer på

Det här kan leda till ett rättsligt efterspel för de som gör det.

sociala medier.

– Det är inte konstigt att hålla koll på vad ens barn gör på fritiden eller vilka de umgås med. Det borde vara lika självklart när det kommer till internet, säger Selina Eriksson.

Rättsligt efterspel

Skvallerko­ntona är främst förekomman­de bland elever på hög- och mellanstad­iet. Sedan det uppdagades har fältarna lyft frågan på flera skolor i Danderyd.

Vad kan man säga till de här eleverna som startar konton?

– För det första vilka enorma konsekvens­er det kan leda till för individer som hängs ut. Sedan också att det här kan leda till ett rättsligt efterspel för de som gör det här. Det är på riktigt, och inte bara på skoj, säger Fredrik Bergström.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? FÄLTARE. Selina Eriksson och Fredrik Bergström jobbar på fältverksa­mheten.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FÄLTARE. Selina Eriksson och Fredrik Bergström jobbar på fältverksa­mheten.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? KOLL. ”De flesta har örnkoll på sina barn. Man vet vilka sporter de håller på med, hur det går i skolan. Men på nätet har man kanske inte en susning vad som händer”, säger Fredrik Bergström.
FOTO: CLAUDIO BRITOS KOLL. ”De flesta har örnkoll på sina barn. Man vet vilka sporter de håller på med, hur det går i skolan. Men på nätet har man kanske inte en susning vad som händer”, säger Fredrik Bergström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden