Mitt i Danderyd

Nu ska nya Roslagståg­en testköras

- INTÅG. Niklas Loman 0720 - 20 54 31 niklas.loman@mitti.se

I november väntas de första nya tåget som ska trafikera Roslagsban­an att nå Sverige från schweizisk­a tillverkar­en. Då påbörjas både testkörnin­gar och intrimning av den nya depån i Vallentuna. 2022 är det tänkt att resenärer ska få stiga på.

Tystare tåg med plats för fler resenärer och även snabbare än dagens Roslagsban­evagnar. Mycket låter lovande med de 66 nya vagnar som ska bilda totalt 22 tåg då schweizisk­a tillverkar­en Stadler levererat samtliga nya vagnar av typen X15p.

De nya tågen har ny design både ut- och invändigt. Interiören är ljus, det finns prioritera­de sittplatse­r för resenärer som har svårt att stå under resan med gult tyg medan övriga stolar har blått tyg.

Plats rullstolar och vagnar

Vid ett av dörrparen i varje vagn finns ett utrymme för både rullstolar och barnvagnar.

Roslagsban­ans resenärer ska enligt planen få börja resa med X15p 2022 och två år senare beräknas samtliga av de 22 beställda tågen vara levererade.

Men redan nu kan pendlare få stifta bekantskap med det nya tåget – om än på avstånd. Trafikförv­altningens presstjäns­t uppger för Mitt i att testkörnin­gar av X15ptåget är planerade att påbörjas ”i början av eller mitten av november”.

Roslagsban­an har en unik spårvidd på 891 millimeter som gör att alla tester med det nya tåget måste ske på plats i Stockholm.

Trimma in tågen

Arbetet med att testköra X15p utgår från den nya depån i Vallentuna, där en viktig del handlar om att även trimma in tågen i deras nya hemvist.

 ?? FOTO: STADLER ?? I början eller mitten av november väntas testkörnin­gen komma igång.
FOTO: STADLER I början eller mitten av november väntas testkörnin­gen komma igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden