Mitt i Danderyd

Nya auktionshu­set i Täby säljer unik ABBA-samling

NYÖPPNAT. Slog upp portarna vid Täby Galopp i mitten av augusti Crafoord auktioner flyttade nyligen in den gamla läktarbygg­naden vid Täby galopp. Sedan starten har man sålt närmare 350 föremål – och i november väntar en unik försäljnin­g.

- Niklas Loman niklas.loman@mitti.se

Vi vandrar omkring med vd Mats Bergstrand i den 800 kvadratmet­er stora lokalen.

Porslin, glas, konst och designföre­mål samsas med möbler och mer där till.

– Intaget här är ju lokalt, det är hemmen i Täby, Danderyd och Åkersberga, det är mycket från privathemm­en som vi får in saker. Det kan vara dödsbon, och det kan även vara att man flyttar till mindre och vill sälja lite grann, säger Mats Bergstrand.

Han förklarar hur det går till när objekt kommer till auktionshu­set.

– Det börjar alltid med att jag är ute i något av alla hem här i omkring och gör värderinga­r. Sedan om det blir aktuellt med en försäljnin­g så kommer det in här till oss och så tar våra experter hand om katalogise­ringen.

Digitala auktioner

Bakom en lång trävägg som delar av lokalen återfinns ett kontor. Här sitter Mats Bergstrand­s kollegor. Två värderings­män, Johan Standberg och Bo Tellström som hälsar glatt.

Strax intill jobbar även fotografen Stefan FrankJense­n med att föreviga föremålen som förbereds för publicerin­g på den digitala auktionspl­attformen.

För den som tror att auktionen sker genom att en liten gubbe eller gumma i en talarstol ropar ut objekt följt av ”första! andra! tredje!” kan en besvikelse komma att göra sig påmind.

Mats Bergstrand talar sig visserlige­n varm om denna formen av auktioner och att det är därifrån kärleken till alltsamman­s härstammar. Men numera sker allt på nätet.

– Man blir helt förvånad när vi plockar ihop vad som säljs här under dagen och kvällen. Igår gick det 54 föremål. Då skickar vi iväg grejer till Schweiz, Österrike och Italien, så grejerna försvinner ut i världen, säger Mats Bergstrand.

Vad det här kommer kosta vet vi inte, 40? 50? Det här är ju för samlarna.

Abba-skatt ska säljas

Vi stannar till vid en dörr märkt med texten Elcentral.

– Jag måste bara visa en så himla rolig sak som vi har fått in. Det känns superspänn­ande det här, säger Mats tittar bort mot sina kollegor och frågar:

– Vad säger ni? Ska vi visa dem?

En lite egendomlig känsla av förväntan byggs upp i luften. Dörren till Elcentrale­n glider upp. På golvet står ett antal kassar.

– Vi har fått in en liten samling av Michael B. Tretow, han som var producent för ABBA, det rör sig om helt unika LP-skivor som bara finns i ett ex och även platinaski­vor, säger Mats Bergstrand och ser stolt och förväntans­full ut.

”För samlarna”

Han tar upp en av skivorna och studerar den och tittar sen på Mitt i:s utsända och säger:

– Vad det här kommer kosta vet vi inte, 40? 50? Det här är ju för samlarna.

I november planerar Crafoord auktioner för omkring 30 utrop av denna unika ABBA-samling med proveniens Michael B. Tretow.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SUPER TROUPER. Fotografen Stefan Frank-Jensen förevigar Michael B. Tretows platinaski­va för 270 000 sålda exemplar av Super Trouper.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SUPER TROUPER. Fotografen Stefan Frank-Jensen förevigar Michael B. Tretows platinaski­va för 270 000 sålda exemplar av Super Trouper.
 ??  ?? RUNDTUR. Ovan: Crafoord Auktioners vd Mats Bergstrand visar runt i det nya lokalerna där man öppnande i mitten av augusti. Nedan: Lejon av Lisa Larson.
RUNDTUR. Ovan: Crafoord Auktioners vd Mats Bergstrand visar runt i det nya lokalerna där man öppnande i mitten av augusti. Nedan: Lejon av Lisa Larson.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? INSPEKTERA­R. Mycket av det som hamnar hos det nya auktionshu­set i Täby kommer från Täby-, Danderyds- och Åkersberga­bor. Här visar Agneta, som bor i norrort, upp några av sina ägodelar.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN INSPEKTERA­R. Mycket av det som hamnar hos det nya auktionshu­set i Täby kommer från Täby-, Danderyds- och Åkersberga­bor. Här visar Agneta, som bor i norrort, upp några av sina ägodelar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden