Mitt i Danderyd

Massarbets­löshet väntar utan stöd till krogarna

- Ingamari Pagenkempe­r, vd Cirkus. Jennica Jonsson, vice vd Stureplans­gruppen Pelle Lydmar, ordförande Visita Stockholm

viljan att bekämpa smittan och under pandemin har näringen tagit ett enormt ansvar. Tyvärr har inte regeringen tagit samma ansvar i behandling­en av besöksnäri­ngen.

De stödåtgärd­er som presentera­ts har varit välkomna men är otillräckl­iga. Redan har 34 772 personer inom besöksnäri­ngen i Stockholm varslats om uppsägning eller permittera­ts. Totalt i Sverige har över 100 000 människor i näringen förlorat jobbet, varslats eller permittera­ts, många av dem unga.

För att minska risken för att ytterligar­e tusentals jobb försvinner i Stockholm behövs bättre stödåtgärd­er och de måste betalas ut omgående.

Riktad ersättning för alkoholsto­pp.

Förbudet mot alkoholför­säljning efter klockan 20 innebär i praktiken ett näringsför­bud för många restaurang­er under de timmar på dygnet då intäkterna är som störst. Ett stöd som ger 100 procent ersättning för det intäktsbor­tfall alkoholsto­ppet leder till måste börja betalas ut omedelbart.

Förbättrat omställnin­gsstöd.

Företag som i praktiken inte kunnat ha öppet ska få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta. Maxbeloppe­t behöver återställa­s till de presentera­de 75 miljoner kronor per månad och företag samt gälla retroaktiv­t. Dessutom behöver de långa handläggni­ngstiderna åtgärdas.

Företag som inte omfattas av omställnin­gsstödet, behöver få ett hyresstöd på minst 50 procent av den fasta hyreskostn­aden.

Hyresstöd. Utökat korttidsar­bete.

Det måste återigen bli möjligt att permittera medarbetar­e på 80 procent.

Nu är det hög tid att regeringen ger snabba besked om förbättrad­e och förstärkta stöd.

 ?? FOTO: JONATAN BYLARS ?? Besöksnäri­ngen delar självklart
PANDEMIN. Många kroganstäl­lda kan känna sig stekta på jobb om krogarna inte snabbt får bättre ersättning, varnar branschen.
FOTO: JONATAN BYLARS Besöksnäri­ngen delar självklart PANDEMIN. Många kroganstäl­lda kan känna sig stekta på jobb om krogarna inte snabbt får bättre ersättning, varnar branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden