Mitt i Danderyd

PÅ ÄVENTYR.

Af Chapman ska snyggas till och drar blickarna till sig sig på ny plats

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se

Det är ett av de vackraste skepp jag har jobbat med.

af Chapman har lämnat Skeppsholm­en. Nu väntar en vinter på Beckholmen för fullriggar­en med över 130 år på nacken.

– Det växer svamp på råerna, det har jag aldrig sett förut, säger Johan som flugits in från Nederlände­rna för att jobba med riggen.

– Förutom af Chapman ligger briggen Tre Kronor här på Beckholmen, så det är lite historieva­rvskänsla, säger Staffan Röberg, vd för Stockholms reparation­svarv, glatt när vi ses en vacker höstdag.

Ungefär 40 meter upp vid af Chapmans mittersta mast står två personer i en lyftkran och monterar ner en rå, alltså en stång, som löper tvärs över mastens förkant.

– Allt utom de undre delarna av masterna ska ner. Råer, bogspröt och det som är i trä, säger projektled­aren Karin Landin.

Rik historia

På varvet jobbar runt hundra personer, av dem är nästan hälften engagerade i renovering­sarbetet. Med är också en antikvarie från staden.

– Vi bevarar så många delar som möjligt, men de delar som i dag är av trä ska tillverkas i stål i stället. Allt det görs här, det är spännande.

Fullriggar­en af Chapman byggdes 1888 i England och kom 1915 till Sverige som skolfartyg. Då fick hon se sin beskärda del av äventyr, som när hon 1918 avseglade New York för Göteborg.

Atlantresa­n gick i stormens tecken; segel blåste sönder, båten träffades av blixten och höns, livbojar och även en konstapel Löfvendahl som var med på resan spolades överbord. Tidvis var nästan hela besättning­en utslagen i spanska sjukan, men i februari 1919 angjorde hon Göteborg.

Hon köptes av svenska flottan 1923, men har sedan 1949 legat förtöjd vid Skeppsholm­en och fungerat som vandrarhem.

Den kajen lämnade hon senast för tretton år sedan. Då togs hon till Muskö för bland annat för underhåll av riggens nedre del. En som var med då var Johan ten Hoor från Nederlände­rna. Nu är han tillbaka för att återigen låna ut sin expertis.

– Arbetet går bra! Men det växer svamp på råerna, det har jag aldrig sett förut, säger han och petar på vad som ser ut som en ticka.

– Det är ett av de vackraste skepp jag jobbat med. Speciellt aktern är fin.

Nu ligger af Chapman i Gustav V:s docka. Här blir hon kvar ungefär en månad, tills nedmonteri­ngen är klar. Då flyttas hon till Beckholmen­s östra kaj.

af Chapman unik

Staffan Röberg berättar att varvet hanterar runt 200 båtar per år. Hit kommer mest moderna fartyg, men även historiska exemplar: ångfartyge­n Norrskär och Mariefred och isbrytaren Sankt Erik för att nämna några.

– Vi har haft stålbarken

Pommern här två gånger, hon är ännu större. Men af Chapman är unik. Det är kul att staden vill bevara henne.

Varvsområd­et är förbjudet för obehöriga, men af Chapman går att se från en höjd mitt på Beckholmen. Ett stenkast därifrån, i ett rött trähus, bor Richard Skröder.

– Det har varit jättemycke­t folk här för att titta, speciellt när flaggspele­t var uppe, säger han från sitt fönster.

Det är kul, menar han, även om det kan bli lite väl mycket spring ibland.

I maj ska arbetet stå klart och af Chapman vara åter på Skeppsholm­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden