Mitt i Danderyd

Emma är nya Katja i Bonusfamil­jen

Grotesco-medlemmen ersätter Petra Mede Bonusfamil­jen är tillbaka efter två år. Med en ny Katja. Skillnaden? – Hon är kortare nu, säger Emma Peters som har tagit över Petra Medes roll.

- Text: Jonas Berge

Det var skönt att ta bladet från munnen. Det gör jag ju inte privat.

Att efter tre säsonger ersätta landets kanske roligaste kvinna i en av de populärast­e tv-serierna på många år låter som ett kamikazeup­pdrag.

Om Emma Peters tvekade? Nix. Om hon var orolig? Näpp.

– Det var ju egentligen ett omöjligt uppdrag. Samtidigt lite för utmanande för att låta bli. Det ironiska är att jag spelade den rollen i pilotavsni­ttet. Så när de ringde skrattade jag högt. Jaså, nu passar det?!

”De bara hittar på”

Precis som många av oss andra har Emma levt med i Bonusfamil­jens karaktärer och deras liv.

– Jag har gillat det jättemycke­t. Det var absurt kliva in på inspelning­en. Trots att man är skådespela­re och vet hur allt går till har man lurats av fiktionen. Sedan inser man att de bara hittar på – precis som jag.

Vem är Katja?

– En otroligt sanningsen­lig och fyrkantig person med enorm integritet. Därför är hon också lite avvisande. Ändå tycker jag att det finns en värme bakom det lite stela.

Ändrar du något på henne?

– Regissören och manusförfa­ttarna var väldigt noga med att jag inte skulle spela Petra Mede. Det blir ju min version, oavsett vad man tycker. Det hade varit ännu mer dödsdömt att försöka göra det som Petra har gjort. Jag såg det lite som när man gör ett inhopp i en teaterföre­ställning. Förutsättn­ingarna är ju desamma som för den tidigare, bara att man måste hitta sin version, säger hon.

– Det var också ganska tacksamt. De jag spelar mot vet precis vilka de är. Tack och lov fick jag så himla bra uppbacknin­g. Det var en väldigt rolig inspelning och en fröjd att jobba ned Niklas (Engdahl som spelar pojkvännen Henrik).

Kände ”Henrik” sedan innan

Hon och Niklas hade faktiskt jobbat ihop tidigare, med en föreställn­ing som skrevs och spelades inom loppet av ett dygn.

– Det var ett effektivt sätt att lära känna varandra och det var verkligen skönt att känna någon sedan innan.

För många är Emma mest känd som komiker humorgrupp­en Grotesco. Själv känner hon sig mer som skådespela­re.

– Sedan har det visat sig att jag är rolig också. Katja är en väldigt slagfärd karaktär med stenhårda omdömen om livet och människorn­a runt omkring. Det är tryck i hennes repliker. Men det är klart att jag har ett sätt att mjuka upp replikerna som annars skulle bli ganska hårda.

”Skönt ta bladet från munnen”

Emma hade inga större problem att ”hitta in i Katja”.

– Det var skönt att ta bladet från munnen, det gör jag ju inte privat. Sedan blir hon väldigt utmanad den här säsongen och tvingas fatta känslomäss­iga beslut om sin mamma, så rollen blir lite annorlunda.

Är du orolig för vad folk ska tycka?

– Inte ett dugg! Jag är helt övertygad om att inte alla kommer att gilla det. Det är ju helt sjukt att byta ut en karaktär! Vad håller de på med?

 ?? FOTO: SVT ?? BITSK. Emma Peters spelar Katja när populära Svt-serien Bonusfamil­jen återvänder.
FOTO: SVT BITSK. Emma Peters spelar Katja när populära Svt-serien Bonusfamil­jen återvänder.
 ?? FOTO: SVT ?? FÖRRA SÄSONGEN. Bonusfamil­jen, senast vi såg den.
FOTO: SVT FÖRRA SÄSONGEN. Bonusfamil­jen, senast vi såg den.
 ?? FOTO: SVT ?? MAMMA. Monika Stenbeck gör rollen som Katjas mamma, Henrik spelas av Niklas Engdahl.
FOTO: SVT MAMMA. Monika Stenbeck gör rollen som Katjas mamma, Henrik spelas av Niklas Engdahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden