Mitt i Danderyd

Äldreboend­en får

Vård- och omsorg riktar skarp kritik mot vården och behandling­en på äldreboend­ena i kommunens regi. Hälften av boendena saknar vårdplan. ”Vi ser allvarligt på det”

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@mitti.se

Nyligen kom de första rapportern­a i IVO:s nationella tillsyn av landets kommunala äldreboend­en. Danderyd får lågt betyg på lera områden. Senast i juni ska kommunen svara på hur den arbetar med bristerna.

– Vi kommer att lämna ett svar till IVO på de förbättrin­gsåtgärder som vi gör, säger socialdire­ktör Britt-Marie Ekström,

Under tillsynsar­betet har IVO intervjuat patienter, anhöriga, personal, samt gått igenom journalför­ingen på äldreboend­ena.

De konstatera­r att personal med otillräckl­ig kompetens gör medicinska bedömninga­r. Att personal inte behärskar det svenska språket i tillräckli­g omfattning. Att läkemedels­hanteringe­n inte sköts på ett patientsäk­ert sätt. Samt att vården i livets slutskede inte sker enligt praxis.

Medveten om problemen

I Danderyd vårdas närmare 300 personer på kommunens fyra äldreboend­en. Britt-Marie Ekström berättar att de känner till problemen.

– Vi ser allvarligt på det och kommer att vidta åtgärder för att lösa bristerna.

Som exempel nämner hon språkkrave­n.

– Vi erbjuder yrkesinrik­tade kurser i svenska för redan anställda. Vi har språkombud på boendena. Sedan har vi också en språkapp med kurser, som ska göra det enkelt att lära sig, säger hon.

En utmaning kommunen har är att hitta personal med rätt utbildning, främst sjuksköter­skor och undersköte­rskor.

– Det är vi inte ensamma om. Men vi arbetar hårt för att Danderyd ska vara en attraktiv arbetsgiva­re som man söker sig till.

Vi erbjuder yrkesinrik­tade kurser i svenska för redan anställda.

Bättre än bilden

Även socialnämn­dens ordförande Birgitta Lindgren (L) lyter fram att kommunen har hat svårt att rekrytera personal, i synnerhet sjuksköter­skor.

– Vi slåss med andra kommuner om dem. Vi har hat mycket hyrpersona­l och det har inte varit det bästa för kontinuite­ten. Sedan har det också på vissa boenden bytts chefer och där vi har hat svårt att hitta personal.

Varför?

– Det är hård konkurrens. Många lyttar på sig för att få bättre betalt. Trots att vi har höga löner så påverkar det. Det är tråkigt och något vi jobbar med.

Ger den här rapporten en bra bild?

– Det gör den dels. Men jag tycker att vården i Danderyd är bättre än den bilden som ges här.

Hon riktar viss kritik mot rapporten. Exempelvis hur IVO har sammanstäl­lt hur många som har en vårdplan och kring hur många som fått det så kallade ’brytpunkts­samtalet’.

– Det inns många ord som kan beskriva vårdplaner­ing, exempelvis att det inns en process som pågår. Men det tas inte med, säger hon.

IVO svarar

Enhetschef på IVO Lennart Pettersson svarar på kritiken.

– Det är alltid svårt när olika siffror ställs mot varandra. I någon kommun kalllas vårdplaner för processer, som de menar är vårdplaner. Men processer är inte något vi har sökt på i vår journalgra­nskning utan vi har sökt eter vårdplan.

Han säger också att även om ”brytpunkts­samtal” har genomförts – så har det inte dokumenter­ats.

– Det kan ha genomförts, men om det inte är dokumenter­at går det inte att följa vård- och behandling och risken inns att vård- och omsorgsper­sonalen som arbetar närmast patienten på så sätt inte får informatio­n om att vården har gått in i livets slutskede.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden