Mitt i Danderyd

IVO: Bristande kompetens och språkkunsk­aper

Danderyds kommun är inte ensam om problemen i äldrevårde­n. Lennart Pettersson, IVO, säger att bristerna vad gäller språk och utbildad personal mer omfattande än vad de först trodde.

- Anton Kyhlbäck

Den allvarliga­ste bristen på kommunerna­s äldreboend­en, är kompetensb­risten. Det säger enhetschef på IVO:s hälso- och sjukvårdse­nhet, Lennart Pettersson.

– Det är genomgåend­e i nästan alla kommuner, säger han.

Av 800 anställda på myndighete­n har 60 personer jobbat heltid med besluten som nu kommit kommunerna i Sverige till del.

Bara ett fåtal kommuner har klarat sig utan åtgärdskra­v.

”Patientsäk­erhetsrisk”

En vanlig orsak till kompetensb­risten, som de har sett, är att det helt enkelt är svårt att hitta personal, berättar Pettersson. Med det sprider sig problemen till andra områden så som dokumentat­ion och läkemedels­hantering.

– Bristande kompetens i kombinatio­n med bristande kunskap i det svenska språket utgör en patientsäk­erhetsrisk, säger han.

Sedan i höstas har myndighete­n fattat löpande beslut där en majoritet av kommunerna får åtgärdskra­v.

I början på maj kom beslut om krav på förbättrin­gar mot Botkyrka, Danderyd, Järfälla och Södertälje i Stockholms län. Senast i juni måste kommunerna svara på hur de ska åtgärda bristerna.

Senare under året väntas en sammanfatt­ande rapport från IVO kring vården på kommunerna­s SÄBO, särskilda boenden, berättar Lennart Pettersson.

Varför har ni inte tittat på privata boenden?

– Det är en medveten avgränsnin­g vi gjorde. Men att vi inte har gjort det nu utesluter inte att det ligger i pipeline framöver.

Är det något annat överraskan­de, som ni upptäckt?

– Nej. Men som sagt kompetensb­rister och bristen i det svenska språket har varit något större än vi trodde.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? Kompetensb­risten finns i hela Sverige, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO.
FOTO: ULRICA ANDERSSON Kompetensb­risten finns i hela Sverige, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden