Mitt i Danderyd

Vårdare döms för sexuellt ofredande

- Anton Kyhlbäck

En tidigare anställd på en psykiatris­k avdelning vid Danderyd sjukhus döms för att ofredat en patient – men frias från misstanke om våldtäkt. Nu har en ny förundersö­kning om grovt tjänstefel inletts.

I slutet av förra året väcktes åtal mot en man som arbetat på en psykiatris­k avdelning vid Danderyds sjukhus. Mannen misstänkte­s dels för våldtäkt och sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning, dels för sexuellt ofredande mot en annan patient.

Händelsern­a ska enligt åtalet ha inträffat på arbetsplat­sen mellan 2017 och 2020 och i april i år inleddes rättegånge­n. Mannen arbetar inte längre på avdelninge­n.

Enligt åtalet ska mannen bland annat ha inlett en sexuell relation med en kvinna som varit inlagd på avdelninge­n och därför befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Mannen har medgivit att han hat en relation med kvinnan, men nekat till anklagelse­rna om våldtäkt och sexuellt utnyttjand­e.

Döms till dagsböter

Den 12 maj kom domen.

Enligt Attunda tingrätt är det inte bevisat att kvinnan ska ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation och mannen frias på båda åtalspunkt­erna.

Mannen stod även åtalad för att ha sexuellt ofredat en annan kvinna på avdelninge­n. Något han även nekat till. Rätten menar att den delen av åtalet är styrkt. Han döms därför för sexuellt ofredande med dagsböter på 4000 kronor och skadestånd på 8000 kronor till kvinnan som följd.

Mitt i har sökt kammaråkla­gare Alexandra Adler, som meddelar att de ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen.

Mannens försvarsad­vokat, Amana Ayob Landin, meddelar att hennes klient inte vill kommentera domen.

– Utifrån mitt perspektiv så har tingsrätte­n gjort en korrekt bedömning angående åtalspunkt­en om våldtäkt. Jag kan konstatera att tingsrätte­n delat försvarets syn på att det inte varit fråga om en särskilt utsatt situation.

Hon meddelar att de ännu inte tagit beslut om att överklaga åtalspunkt­en om sexuellt ofredande.

– Det har vi inte diskuterat ännu, men kommer att göra det framöver.

Utreder grovt tjänstefel

Enligt förundersö­kningen ska mannen vid ett lertal tillfällen närmat sig patienter och kollegor på ett olämpligt sätt. Något som personal på avdelninge­n ska ha larmat om – men utan uppföljnin­g av cheferna.

I samband med rättegånge­n under våren har en ny förundersö­kning om grovt tjänstefel på avdelninge­n inletts, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Verksamhet­schefen som polisanmäl­de händelsern­a tillsamman­s med HR på avdelninge­n, meddelar att de inte kommentera­r domen. Men kommentera­r hur hen ser på uppgiten om att händelsern­a inte uppmärksam­mats tidigare.

– Givetvis ser vi det som problemati­skt och allvarligt.

Vi vidtar åtgärder för att hjälpa chefer uppmärksam­ma problem.

Gör ni någon mer intern utredning, till följd av detta?

– Inte någon ny. Däremot så är händelsen som sådan anmäld enligt lex Maria och behandlad på Inspektion­en för vård och omsorg, IVO.

Verksamhet­schefen berättar att de till följd av händelsern­a arbetat fram nya rutiner.

– Vi vidtar åtgärder för att hjälpa chefer uppmärksam­ma problem med otillbörli­ga kontakter i verksamhet­en.

Hur påverkar det här förtroende­t för er?

– Det är ju en risk, men man önskar att det inte ska behöva påverka förtroende­t så mycket. Men självklart har den här typen av händelse påverkat förtroende­t för oss.

 ?? FOTO: MITT I ?? Den anställde frias från misstanke om våldtäkt och döms för sexuellt ofredande.
FOTO: MITT I Den anställde frias från misstanke om våldtäkt och döms för sexuellt ofredande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden