Mitt i Danderyd

Körde lastbil på fel sida av vägen

En man i 40-årsåldern som kört lastbil kraftigt berusad i Österåker åtalas för flera trafikbrot­t. Bland annat ska han, enligt åklagaren, ha smitit från en olycksplat­s.

- Fredrik Sjöquist fredrik.sjoquist@mitti.se

ÖSTERÅKER

Under en sträcka på cirka tre kilometer ska lera bilister på Svinningev­ägen tvingats väja för att inte krocka med en lastbil som körde på fel sida av vägen.

Händelsen inträffade i mitten av februari 2021.

Nu har en man i 40-årsåldern åtalats för detta och en rad andra traikbrott. Bland annat ska han året därpå ha varit inblandad i en traikolyck­a på länsväg 278 i Norrtälje där han enligt åtalet kolliderad­e med en personbil och sedan smet från olycksplat­sen utan att lämna kontaktupp­giter.

Över två promille

Vid bägge händelsern­a var mannen, enligt åtalet, berusad.

I Österåker hade han enligt åtalet 2,34 promille alkohol i blodet. Vid den berusnings­nivån får många svårt att gå upprätt och får dubbelseen­de, enligt Systembola­get. Gränsen för grov rattfylla går vid 1,0 promille.

Mannen ska dessutom ha saknat körkort för de fordon han körde – en lastbil i Österåker respektive en lätt lastbil vid händelsen i Norrtälje.

Brott mot knivlagen

När mannen ertappades i Österåker ska han dessutom ha hat ”en större kniv av machetetyp” i förarhytte­n.

”Brottet är grovt då kniven varit av särskilt farlig beskaffenh­et och innehats i sammanhang där den kunde befaras komma till brottslig användning”, skriver åklagaren.

Mannen åtalas vid Attunda tingsrätt för grov vårdslöshe­t i traik, två fall av grovt rattfyller­i, två fall av grov olovlig körning, grovt brott mot knivlagen samt smitning från traikolyck­splats.

Mannen har erkänt grovt rattfyller­i och olovlig körning i Österåker men nekar till övriga brott.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Enligt åtalet körde mannen berusad och på fel sida på Svinningev­ägen. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS Enligt åtalet körde mannen berusad och på fel sida på Svinningev­ägen. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden