Mitt i Danderyd

Kampen mot de folkvalda

- Vice ordförande i Danderyds villaägare­förening

Kampen mot de folkvalda. Rubriken låter som en orimlighet. De folkvalda är valda för att represente­ra väljarna. Hur kunde vi hamna här?

Men kampen pågår i alla fyra stadsdelar­na.

Jag kommer från ett föredrag av Björn TarrasWahl­berg i ett evenemang anordnat av Samfundet Djursholms forntid och framtid. Det handlar om hur man vinner kampen mot politiker i bebyggelse­frågor. Salen är full till sista stolen. Ämnet engagerar.

I Djursholm är man rädd för byggnation med ett överstort hus vid gamla macken i kommunens mysigaste centrum och för hårdexploa­tering av kvarteret Reidmar nära de populära promenadst­råken vid Ösbysjön.

I Gamla Enebyberg har våra folkvalda åter gett tjänstemän­nen i uppdrag att utreda femvånings­hus i vad de kallar östra Enebytorg. Femvånings­hus är inte att värna villamiljö­n. I Enebyberg har väljarna sedan förra kampen för området tagit konsekvens­en med masslykt från Moderatern­a till Centerpart­iet. Nu har de förtroende­valda lyt stridsyxan igen.

Stocksunds center är hotat av hårdexploa­tering.

Stocksund är hårdast

drabbat med Inverness höghusområ­de. Det ina området nära vattnet har ändrat karaktär. Illa är det i ”porten mellan storsstade­n och villasamhä­llet” med stora höga mörka hus invid Lidl. Stocksunds center är hotat av hårdexploa­tering.

I stadsdelen Danderyd utnyttjas alla byggbara ytor i Mörby centrum till höghusbeby­ggelse. Det byggs vid Kevinge strand och vid Nora torg har de bildats en lokal förening för att bekämpa vad som synes vara ett evigt detaljplan­eprojekt med ovarsam förtätning.

Vad har gått fel? Det borde vara en omöjlighet när vi själva har valt våra politiker. Är det fel personer i partierna? Har vi lagt rösten på fel partier? Är det ett systemfel?

Danderyd är en liten kommun med högkompete­nta människor och där många känner många. Vi borde klara detta bättre!

Lars Avellán,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden