Mitt i Danderyd

Pumpstatio­nernas koppartak bör bevaras

- Christer Lidgard, Danderydsc­entern, ledamot i tekniska nämnden och kultur- och fritidsnäm­nden samt ersättare i kommunfull­mäktige. Danderydsb­o sedan 1996.

Istället för att låta avloppsvat­tnet rinna ned i Edsviken eller Värtan började man på femtiotale­t pumpa vattnet vidare till reningsver­k. De pumpstatio­ner som då byggdes försågs med koppartak och utformades för att bli estetiskt tilltaland­e. Kopparn är emellertid stöldbegär­lig.

Under 2022 började pumpstatio­nerna renoveras varvid den M- och Lledda majoritete­n i Tekniska nämnden drev igenom att koppartake­n med automatik skulle ersättas med plåttak för att inte locka till åverkan. Entreprenö­ren, Enebybergs plåt, ick ta hand om de gamla taken och därmed möjlighete­n att göra sig en extraförtj­änst på kopparn. Denna har av tekniska kontoret värderats till 35 000 kronor per tak. Mycket märkligt, inte minst med tanke på att hela renovering­sprojektet överskridi­t sin budget om 55 miljoner kronor och begärt ytterligar­e 18 miljoner för att slutföra renovering­en!

Två pumpstatio­ner med de vackra grönärgade koppartake­n återstår att renovera, bägge belägna i Inverness, nära villor. Risken för stöld blir då mindre, inte minst eter den belysning och inbrottsla­rm som pumpstatio­nerna nu utrustas med.

Dessa små byggnader tillför Danderyd historia, skönhet och karaktär. Danderydsc­entern har därför i kommunfull­mäktige med en motion föreslagit att deras tak bevaras till kommande generation­er.

I tekniska nämnden har

Danderydsc­entern i sin tur föreslagit att själva utbytet av taken pausas i väntan på att kommunfull­mäktige fattat beslut i frågan. Man kan dessutom ifrågasätt­a om en teknisk nämnd har rätt kompetens att fatta beslut i frågor som rör vår kultur och vår historia och därutöver omintetgör­a ett kommande beslut i kommunfull­mäktige.

Men majoritete­n i nämnden avslog Danderydsc­enterns förslag. De två sista koppartake­n kommer nu att skrotas.

Låt oss istället värdesätta vårt kulturarv och bevara det åt framtiden!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Pumpstatio­n i Inverness.
FOTO: PRIVAT Pumpstatio­n i Inverness.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden