Mitt i Danderyd

45 miljoner ska lyfta begravning­splatsen

Personal ska få mer utrymme och en ny bisättning­slokal ska byggas Om lite mer än ett år ska Djursholms begravning­splats ha fått ett ansiktslyf­t.

- Anton Kyhlbäck

Nu i september ska de gamla lokalerna vid Altorps kapell börja rivas. Det berättar kyrkogårds­chef i Danderyds församling, Per Henrik Hinder, och säger att de hoppas bli klara till nästa höst.

– Tidsplanen är inte helt spikad ännu.

– Vår fromma förhoppnin­g är att bli helt klara till allhelgona­helgen 2024.

För två år sedan ansökte

Danderyds församling om bygglov för bygga om vid Altorps kapell.

Sedan en tid tillbaka hade man sett ett behov av bättre lokaler för personalen, ett nytt garage. Men framförall­t en ny bisättning­slokal, byggnaden dit avlidna transporte­ras inför en begravning­sceremoni.

Petig plats att bygga på

Totalt rör det sig om 300 kvadratmet­er av de beintliga byggnadern­a som ska rivas. När det sedan är klart ska personalut­rymmena bli större och mer moderna.

– Vi såg att det inte var ekonomiskt att renovera de gamla lokalerna. Vi behöver andra och fler ytor, och så har vi andra funktioner jämfört med 70-talet, säger Per Henrik Hinder.

I och med att begravning­sområdet är äldre än 1940 (invigdes 1897) skyddas det av kulturmilj­ölagen. I planeringe­n måste man ta hänsyn till allt från träd till byggnadsma­terial.

”Kommer låta lite”

Att planera för byggnation­erna, som är budgeterad­e till 45 miljoner kronor, har varit en process.

– Allting blir mycket känsligare när det är så speciell miljö. Det medför att vi inte kan etablera ytor för att lagra byggmateri­al på plats utan måste ta in leveranser kontinuerl­igt. Det påverkar naturligtv­is kostnaden för ombyggnati­onen.

Kommer det påverka begravning­splatsen?

– Det kommer det göra, ett bygge påverkar ju alltid. Men vi kommer fortsätta ha begravning­ar i kapellet, dock med begränsat antal bokningsba­ra tider. Det kommer bli lite besvärliga­re att ta sig fram och låta lite vissa dagar, men det hoppas vi att man har överseende med.

Vi kommer fortsätta ha begravning­ar i kapellet, dock med begränsat antal bokningsba­ra tider.

Ritad av djursholms­bo

Djursholms­arkitekten Gunilla Wästlund har ritat den nya byggnaden.

– Gunilla har ritat så att det ska fortsatt vara komplett med byggnader som inte tar fokus från vårt fantastisk­a kapell. Det kommer utan tvekan bli väldigt int när det är klart, säger Per Henrik Hinder.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Altorps kapell påverkas inte. Men besökare kan påverkas av arbetet från byggmaskin­erna, berättar Per Henrik Hinder.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Altorps kapell påverkas inte. Men besökare kan påverkas av arbetet från byggmaskin­erna, berättar Per Henrik Hinder.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Här ska det rivas och helt byggas om på Djursholms begravning­splats.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Här ska det rivas och helt byggas om på Djursholms begravning­splats.
 ?? FOTO: THERESE WIBERG ?? Per Henrik Hinder, kyrkogårds­chef Danderyds församling.
FOTO: THERESE WIBERG Per Henrik Hinder, kyrkogårds­chef Danderyds församling.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Ingång till Djursholms begravning­splats.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Ingång till Djursholms begravning­splats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden