Mitt i Danderyd

Efterlängt­ade undergånge­n snart klar

Flera allvarliga olyckor i korsningen

- Rebecca Folkesson rebecca.folkesson@mitti.se

Nu har gång- och cykelvägen i den nya tunneln under Roslagsban­an vid Enebybergs station invigts.

Tidigt nästa år ska tunneln även öppnas för biltrafik.

ENEBYBERG

Snöflingor faller och en förskolekl­ass står vid sidan av spåret vid Enebybergs station och trampar. De står först i kö. Bakom dem har andra boende i området samlats.

– Det har tagit sådan tid. Jag tycker så synd om barnfamilj­er som har bott på andra sidan som behövt ta en riktig omväg till förskolan under den här tiden, säger Mariette Baecklund

De sista stängslen plockas bort och för första gången kan man gå genom tunneln under Roslagsban­an vid Enebyberg.

Olycksdrab­bad korsning

Tidigare har man kunnat passera spåret både till fots och med bil och traiken har reglerats med bommar. Vid Enebyberg kör det tåg som inte stannar vid stationen och det har tidigare skett olyckor vid korsningen.

– Därför vill vi skapa en säker och tillgängli­g miljö, säger Robert Nibelius (M), ordförande i tekniska nämnden i Danderyd.

2004 skedde en tragisk dödsolycka där två unga pojkar avled eter att ha blivit påkörda av tåget.

2019 inträfade det ännu en olycka då en personbil kvaddades av tåget. Bilföraren hann i sista sekund ta sig ut ur bilen och skadades inte.

Bilväg fortfarand­e avstängd

Första spadtaget till tunneln togs i februari 2022 och då förväntade­s projektet vara klart i april 2023. Bygget har inneburit både buller och långa omvägar för de som rör sig i området.

Nu är traiken öppen på Östra Banvägen och östra delen av Portvägen. Men allt är inte klart. Korsningen och bilvägen under tunneln förväntas öppnas under första kvartalet 2024.

– Det är ett komplext projekt med fler utmaningar än vad vi räknade med. Så snart det går kommer vi öppna för biltraik, säger Mats Falås, projektled­are på tekniska kontoret i Danderyd.

Varför har det tagit så lång tid?

– Markförhål­landena visade sig vara sämre än vad de förberedan­de undersökni­ngarna visat och det har uppstått förseninga­r i leveranser­na på grund av kriget i Ukraina, säger Sophie Gunnarsson, presskommu­nikatör på SL.

Nya möjlighete­r

Men någon som gläds åt tunneln, med eller utan bilväg, är hunden Skipper.

– Nu kan vi lättare gå till nya promenadst­råk på andra sidan spåren med Skipper, säger matte Annah Grafner.

 ?? FOTO: REBECCA FOLKESSON ?? Både Robert Nibelius (M) och Mats Falås tycker det känns fantastisk­t att äntligen släppa förbi Enebybergs­borna.
FOTO: REBECCA FOLKESSON Både Robert Nibelius (M) och Mats Falås tycker det känns fantastisk­t att äntligen släppa förbi Enebybergs­borna.
 ?? FOTO: REBECCA FOLKESSON ?? Nu kan Annah Gaffner och Nils Bergstrand variera promenader­na.
FOTO: REBECCA FOLKESSON Nu kan Annah Gaffner och Nils Bergstrand variera promenader­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden