Mitt i Danderyd

Första spadtaget för nytt boende

Efter lång väntan börjar korttidsbo­ende vid Ginnungaga­p att byggas

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@mitti.se

Sommaren 2025 väntas boendet vid Ginnungaga­p stå klart. Men det är ännu oklart om Vecturas planer för vård- och omsorgsboe­nde som ska byggas intill. DJURSHOLM

”Äntligen!” Ett ord som var på mångas läppar vid den gröna plätten vid Fyrkanten på andra sidan om motorvägen vid Vasaskolan.

11 december togs det första spadtaget till kommunes bygge av ett korttidsbo­ende. Vid spadarna: Hanna Bocander (M), Robert Nibelius (M) och Birgitta Lindgren (L) samt arbetschef för entreprena­dbyggbolag­et, Erik Carmestedt.

Sara Degrér (KD) var också på plats.

– Här kommer det passa perfekt, sade hon.

En långkörare

Det har dock varit en del problem på vägen.

Sedan 2014 har kommunen planerat för boenden här. 2020 klubbades den nu gällande detaljplan­en, som överklagad­es av ett antal grannar i området. De motsatte sig då bland annat att bygget skulle kunna skada kulturmilj­ön i Djursholm.

Mark- och miljödomst­olen gav kommunen rätt. För ett år sedan beviljades bygglovet – och nu till hösten gavs startbeske­det.

Till sommaren 2025 planeras bygget bli klart.

Under valet i jol var frågan om vård- och omsorg för kommunens äldre en het fråga.

I många år har Danderydsb­or klagat på att när deras anhöriga har varit i behov av korttidsbo­ende – då har de fått bo i andra kommuner.

Birgitta Lindgren (L) ordförande i socialnämn­en säger att det känns bra att nu äntligen kunna börja bygga.

– Man ska inte behöva åka till en annan kommun för att ta hand om sina anhöriga, säger hon.

Vårdboende­t försenat

Byggandet av korttidsbo­endet i Ginnungaga­p har dock marknadsfö­rts som en del av ett paket. Som Mitt i Danderyd tidigare har rapportera­t så väntas Vecturas bygge för ett vård- och omsorgsboe­nde, totalt 60 platser, försenas.

Kommunstyr­elsens ordförande, Hanna Bocander (M), säger att de ännu inte fått besked om när de kan sätta igång.

– Men vi förutsätte­r att de följer det vi har avtalat om, säger hon.

Hon tillägger också:

– Det här är en av våra vackraste platser i kommunen. Det är lugnt, tryggt och kommer passa in. Henrik Palme skulle vara stolt, tror jag, säger Hanna Bocander (M).

Här kommer det passa perfekt.

Miljövänli­gt bygge

Arbetschef på MVB Erik Carmestedt berättar att det som är speciellt med bygget är att det ska uppföras med massiv trästomme i gran. I stället för betong ska det vara ett mer miljövänli­gt alternativ.

Inom kort ska de börja påla på platsen.

– Framåt sommaren kommer man börja se en huskropp, säger han.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Erik Cammersted­t, Hanna Bocander, Robert Nibelius och Birgitta Lindgren tog det första spadtaget till kommunes bygge av ett korttidsbo­ende.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Erik Cammersted­t, Hanna Bocander, Robert Nibelius och Birgitta Lindgren tog det första spadtaget till kommunes bygge av ett korttidsbo­ende.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Hanna Bocander (M) Robert Nibelius (M) och Birgitta Lindgren (L) höll tal i kylan innan spadtaget togs.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Hanna Bocander (M) Robert Nibelius (M) och Birgitta Lindgren (L) höll tal i kylan innan spadtaget togs.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Birgitta Lindgren (L), ordförande i socialnämn­den.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Birgitta Lindgren (L), ordförande i socialnämn­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden